siła smaku

Chlebek owsiany z bananmi i żurawiną

18

Wracając do książki Ani Włodarczyk "Zapach truskawek. Rodzinne opowieści", trafiłam na przepis na owsiany chlebek z bananami i żurawiną oraz orzechową kruszonką. Nie muszę pisać jak pyszny i zdrowy jest taki wypiek, a przy tym jest naprawdę prosty w przygotowaniu!! Będziecie nim zachwyceni ;))

SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 niepełna szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • masło do wysmarowania foremki
Na kruszonkę:
  • pół szklanki migdałów
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka cynamonu
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać i odstawić. Jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka przełożyć do miski, dodać olej i banany i wszystko dokładnie zmiksować. W trzeciej misce ubić białka na sztywno (z odrobiną soli). 
Do suchych składników dodać banany z żółtkami i olejem i krótko zmiksować do połączenia składników. Przełożyć białka i wymieszać łyżką do połączenia (ostrożnie!!). Ciasto przelać do keksówki, nasmarowanej masłem. 
Migdały rozkruszyć (niedokładnie) na mniejsze i większe częsci. Wymieszać z cukrem i cynamonem. Przygotowaną kruszonką wysypać cały wierzch ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjąć i przestudzić przed krojeniem (inaczej bardzo się kruszy). 
Smacznego!





18 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Zdrowy, ale zapewne jaki pyszny! O mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ;) Mi szczególnie smakuje z konfiturą wiśniową ;))

      Usuń
  2. bardzo fajny chlebek! idealny na słodko i wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrawnie może niekoniecznie (banany są bardzo słodkie!), ale na słodko jest przepyszny!!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ewelinko, koniecznie daj znać jak wyszło!! ;))

      Usuń
  4. jej, wspaniały ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mi się tu podoba! Cudowny ten chlebek, świetne połączenie smaków i fajny pomysł z dodaniem żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, idealny na drugie śniadanie, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!! Można go zabrać ze sobą dosłownie wszędzie!!

      Usuń
  7. Uwielbiam bananowe chlebki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A próbowałaś tego Sophie Dahl?? Jest równie pyszny! Przepis znajdziesz na blogu ;))

      Usuń
  8. Świetny chlebek, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy21.2.15

    A kiedy dodać żurawinę i płatki owsiane? Właśnie jestem w trakcie robienia a tutaj brak o tym mowy- dodam je na samym końcu przed połączeniem z pianą z białek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wtedy ;) zaraz dopisze ;)) jak wyszedł??

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy