siła smaku

Egzotyczna owsianka z granatem i kokosem

13


Jeśli macie ochotę rozpocząć tydzień od wspomnień o lecie, to ta owsianka zabierze Was w bardzo ciepłe, letnie miejsce ;)) Pestki granatu, prażony kokos i mięta, nie są standardowymi dodatkami do owsianki, ale gwarantuję, że takie połączenie zabiera gdzieś bardzo, bardzo daleko ;)) I sprawdzi się idealnie w chłodne poranki!!



SKŁADNIKI:
(na 1 porcję)

  • 3/4 kubka płatków owsianych
  • 3/4 kubka mleka (+ 1-2 łyżki, jeśli będzie za gęsta)
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • pestki z jednego małego granatu
  • 2-3 łyżki wiórek kokosowych uprażonych na suchej patelni
  • łyżka drobnych listków mięty
Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i wymieszać. Dodać cukier i szczyptę soli i wymieszać. Podgrzewać, aż płatki zmiękną i owsianka zrobi się gęsta. Dokładny przepis na przygotowanie owsianki znajdziecie tutaj. Do gotowej owsianki dodać połowę pestek granatu i połowę kokosa i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczki, dodać resztę pestek i wiórek, posypać listkami mięty. 
Smacznego!!


13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam granaty. Zwykle dodaję je do sałatek owocowych lub jem same. Ale w owsiance? Muszę wypróbować to połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka owsianka musi dawać sporo energii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! ;)) To idealny początek dnia ;))

      Usuń
  4. Uwielbiam owsianki! Tak cudnie rozgrzewają brzuszek od rana :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dawno granatu nie jadłam :<
    muszę go przez Ciebie jak najszybciej dorwać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy