siła smaku

Ciasteczka owsiane z bananami

24


Chlebek owsiany z bananami i suszoną żurawiną, zainspirował mnie do przygotowania ciasteczek, które możecie zabrać na drugie śniadanie do pracy i szkoły. Są idealne, pyszne i bardzo zdrowe!




SKŁADNIKI:

  • dwa banany
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki wiórek kokosowych 
  • 3 łyżki suszonej żurawiny


Banany obrać, przełożyć do miski, dodać trzy łyżki płynnego miodu i rozgnieść widelcem. Dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika i wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników. Suszoną żurawinę rozdrobnić i wmieszać do masy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulki i lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez 20 minut. Wystudzić przed podaniem.
Ciasteczka stają się bardziej kruche po wystudzeniu.
Smacznego!


24 komentarze: Leave Your Comments

  1. ależ one apetycznie wyglądają :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczne, tak idealnie okrągłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mogłyby być bardziej kształtne, ale bardzo się starałam :))

      Usuń
  3. świetne, zdrowe ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, o wiele lepsze niż te kupione w sklepie, a przygotowania zajmują tyle, co wyjście po zakupy ;))

      Usuń
  4. Prezentują się doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego niż ciastka owsiane! Mam do nich ogromną słabość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja ;) Na szczęście są bardzo zdrowe, więc można je jeść bez wyrzutów ;)

      Usuń
  6. Pyszne, zdrowe, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne Agus! Oczywiscie porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne są te ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Urocze ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy19.3.16

    Pewnie są smaczne ale tych zdjęć ze sznurkiem nie rozumiem, bo raczej działają na mnie anty apetycznie - jakiś zamysł artystyczny fotografa? Myśl że jakiś kawałek tego sznurka zjem z takim ciastkiem (a może nawet został upieczony w środku ciastka?) odrzuca mnie kompletnie od tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ich nie rób ;) pozdrawiam anonimie :)

      Usuń
  12. Bardzo prosty latwy przepis a jakie pysznosciw tak krotkim czasie powstaja:)dziekuje za przepis. Pytanie bardzo mi bylo trudno uformowac takie cienkie ciastka takie jak pokazuje autorka czy istnieje jakis trik? Jestem nowicjuszka w tych sprawach:) po prostu kulka mi wychodzila ale jak chcialam troche splaszczyc to mi sie rozpadaly:(jakies rady?dziekuje Paulina:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy