siła smaku

Pulpety z oliwkami

24

---


Mięso mielone daje niesamowicie wiele możliwości! Staram się jak najrzadziej przygotowywać tradycyjne kotlety z białą bułką, zastępując ją wersją owsianą (tutaj). Na blogu największą popularnością cieszą się jednak pulpety i klopsiki (szczególnie te w wersji od Nigelli Lawson- tu). Ostatnio zainspirowana przepisem Pascala na zapiekane kotlety z szynką i serem, a konkretnie dodatkami do mielonego mięsa, przygotowałam zupełnie nowe pulpeciki, dodając do nich oliwki, kapary i suszone pomidory. Zamiast 'sklejać' je bułką tartą, dodałam starty parmezan, a wszystko udusiłam w passacie pomidorowej z dodatkiem świeżej bazylii. W jednej chwili przenieśliśmy się na wakacje do Włoch :) Dziś Was też zabieram w taką podróż!!


SKŁADNIKI:
  • 500 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej, ale może być też mięso drobiowe)
  • dwie łyżki zielonych oliwek (mogą być czarne)
  • 4-5 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
  • dwie łyżki kaparów
  • 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano
  • pół czerwonej cebuli
  • 700 g passaty pomidorowej (lub dwie puszki pomidorów)
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa

Cebulę obrać, drobno pokroić i udusić na oliwie do miękkości. Oliwki, suszone pomidory i kapary drobno pokroić. Do miski przełożyć mięso, dodać pokrojone oliwki, kapary i pomidory, parmezan oraz przestudzoną cebulę. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić mięso ze wszystkimi dodatkami. Z masy ulepić pulpeciki i obsmażyć na rumiano na oliwie. Przełożyć do garnka, zalać pomidorami, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i dusić, aż sos zgęstnieje (przez ok. 15 minut). Na koniec dodać świeże listki bazylii. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!




24 komentarze: Leave Your Comments

  1. jak ja uwielbiam pulpeciki ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hania, ja widzę, że my mamy bardzo podobne gusta ;)))

      Usuń
  2. Pyszności :) Takie danie mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też często dodaję oliwki do mielonego, zwłaszcza w wersji pomidorowej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nie dodawałam, ale teraz na pewno już zacznę :))

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznać, że wyglądają naprawdę wzorowo! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie, zrobię takie! Nie lubię w przerwie oglądać takich smakowitości, bo jeść mi się chce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszły!! Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Anonimowy18.3.15

    do mięsa nie trzeba dodawać jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie trzeba- wszystko tak jak w przepisie :)

      Usuń
  8. Świetny pomysł, danie wygląda przepysznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm pyszne pulpety :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zawsze chciałam spróbować wersji spaghetti z pulpetami mięsnymi :D a jakoś nigdy nie było okazji..
    piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje!! Najwyższy czas nadrobić, bo to danie jest przepyszne!!

      Usuń
  11. CUDOWNE I MEGA APETYCZNE !

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie podobne klimaty, tutaj podoba mi się oliwkowy akcent - do przetestowania :) Moja córa byłaby zachwycona, że serwujesz penne, to jej ukochany makaron, deklasuje nawet spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bysmy sie dogadały z Twoja córką- ja też je uwielbiam :)) Cieszę się, że trafiłam w Wasz gust :))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy