siła smaku

Zupa szczawiowa

22


---



To zdecydowanie jedna z naszych ostatnio ulubionych zup! Dodatek chorizo idealnie pasuje do kwaśnego sczawiu, a zupa staje się pożywna i pyszna! Zupa będzie także idealnym daniem zastępującym wielkanocny barszcz :) Myślę, że taka zmiana pozytywnie zaskoczy Waszych gości!



SKŁADNIKI:
  • ok. 300 g szczawiu konserwowego (słoiczek)
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • ok. 20 cm kawałek kiełbasy chorizo
  • 1 litr domowego rosołu lub wywaru warzywnego
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
Chorizo pokroić w kostkę i na patelni bez tłuszczu smażyć, aż lekko zbrązowieje. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa i chorizo przełożyć do większego garnka, wlać bulion (ewentualnie uzupełnić wodą, żeby warzywa były w całości przykryte), zagotować i gotować przez 10-15 minut, aż warzywa będa pół miękkie. Po tym czasie przełożyć szczaw, wymieszać i gotować, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Na koniec wkroić jajka. 
Smacznego!


22 komentarze: Leave Your Comments

  1. Piekny talerz Agus. Zupe szczawiowa bardzo lubie. Z chorizo jeszcze nie probowalam. Swietny pomysl!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju bardzo dziękuję ;)) Talerz to prezent od Taty!! Z chorizo smakuje jeszcze lepiej, niż taka klasyczna!

      Usuń
  2. z chorizo i ja nie próbowałam,ale ogólnie szczawiowa to moja ulubiona,kojarzy się z latem spędzonym u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też dzisiaj własnie robię taką zupę na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupy szczawiowej nie jadłam już wieki :)
    świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodatek chorizo to genialna sprawa!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też tak uważam :) Zupa nabiera pysznego charakteru :))

      Usuń
  6. pięknie podana zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie miałam okazji jeść takiej zupki, ale prezentuje się wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba nigdy nie jadłam szczawiowej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to?! Musisz koniecznie jak najszybciej nadrobić :))

      Usuń
  9. Prosta ale ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niestety nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy