---
SKŁADNIKI:
- ok. 300 g szczawiu konserwowego (słoiczek)
- 3-4 średnie ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- ok. 20 cm kawałek kiełbasy chorizo
- 1 litr domowego rosołu lub wywaru warzywnego
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Chorizo pokroić w kostkę i na patelni bez tłuszczu smażyć, aż lekko zbrązowieje. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa i chorizo przełożyć do większego garnka, wlać bulion (ewentualnie uzupełnić wodą, żeby warzywa były w całości przykryte), zagotować i gotować przez 10-15 minut, aż warzywa będa pół miękkie. Po tym czasie przełożyć szczaw, wymieszać i gotować, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Na koniec wkroić jajka.
Smacznego!
Piekny talerz Agus. Zupe szczawiowa bardzo lubie. Z chorizo jeszcze nie probowalam. Swietny pomysl!
OdpowiedzUsuńMaju bardzo dziękuję ;)) Talerz to prezent od Taty!! Z chorizo smakuje jeszcze lepiej, niż taka klasyczna!
Usuńz chorizo i ja nie próbowałam,ale ogólnie szczawiowa to moja ulubiona,kojarzy się z latem spędzonym u babci :)
OdpowiedzUsuńJa mam podobne skojarzenia :))
Usuńteż dzisiaj własnie robię taką zupę na obiad:)
OdpowiedzUsuńJustyna i też dodajesz chorizo?? :)
UsuńZupy szczawiowej nie jadłam już wieki :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis:)
Bardzo dziękuję :))
UsuńDodatek chorizo to genialna sprawa!! :)
OdpowiedzUsuńJa też tak uważam :) Zupa nabiera pysznego charakteru :))
Usuńpięknie podana zupka :)
OdpowiedzUsuńDziekuję !!
Usuńnie miałam okazji jeść takiej zupki, ale prezentuje się wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńI dokładnie tka samo smakuje ;)
UsuńSmaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się!! :))
UsuńSmaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam szczawiowej :D
OdpowiedzUsuńJak to?! Musisz koniecznie jak najszybciej nadrobić :))
UsuńProsta ale ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńJa tak lubię najbardziej!! :))
UsuńNiestety nie lubię :(
OdpowiedzUsuń