siła smaku

Ciasto drożdżowe z owocami

2

---

Z okazji szóstych urodzin bloga, mam dla Was ciasto! Do wczoraj myślałam, że blog w tym roku obchodzi piąte urodziny i dopiero kiedy policzyłam to (używając palców :P), okazało się, że gdzieś zgubiłam rok. Dokładnie pamiętam, kiedy zaczynałam, ale wracałam do tego już tyle razy na blogu, że nie będę zanudzać Was tą samą historią kolejny raz.
Ostatni rok był zdecydowanie najlepszy! Życzę więc i sobie i silesmaku, żeby następny był przynajmniej taki sam ;))



A dla Was mam dziś z tej okazji ciasto. Przepis na nie pochodzi z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla" i jestem przekonana, że tak jak mi, będzie Wam smakować!! Ja upiekłam je jeszcze z truskawkami i malinami, ale możecie użyć porzeczek, jeżyn czy jagód, a później skorzystać z jabłek i gruszek. Jestem pewna, że będziecie do niego wracać!



SKŁADNIKI:
(źródło: "Cukiernia Lidla" Paweł Małecki)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 kg truskawek
  • 250 g malin
  • 100 g płatków migdałowych
Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 180-200 g mąki pszennej

Formę o wymiarach 35x45 cm wysmarować masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 st.C. 

Mąkę przesiać do miski, zrobić zagłębienie w środku i wlać podgrzane mleko. Do mleka dodać drożdże i połowę cukru (z przepisu na ciasto). Delikatnie wymieszać, posypać wierzch rozczynu mąką, przykryć ściereczką i odstawić do momentu wyrośnięcia (15-20 min). Po tym czasie do rozczynu dodać roztopione masło, pozostałą część cukru, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, a następnie rozwałkować na wielkość foremki. Ciasto przełożyć do formy, ponakłuwać widelce i ułożyć na nim owoce. 
Przygotować kruszonkę: mąkę, cukier oraz masło rozetrzeć w palcach na małe kawałeczki, tworząc kruszonkę. 
Przygotowane ciasto posypać kruszonką, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto odstawić do napuszenia na ok. 15 min, następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C przez ok. 25-30 min, aż płatki migdałowe lekko się zezłocą, a ciasto będzie suche w środku.
Smacznego!


2 komentarze: Leave Your Comments

  1. Coś wspaniałego! Drożdżowe jest dobre na wszystko :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy