---
SKŁADNIKI:
- ok. 2 kg dyni
Dynię pokroić w półksiężyce i usunąć pestki. Ja wykorzystałam mniejsze dynie (które dostałam od mojej przyjaciółki ;*), które pokroiłam na cztery części i piekłam krócej. Kawałki dyni ułożyć na blaszce z piekarnika (na papierze do pieczenia) skórą do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec przez ok. 1 godzinę (ja swoje kawałki piekłam przez ok. 50 min). Gotowa dynia jest na tyle miękka, że łatwo można wbić w nią widelec. Upieczoną dynię przestudzić, a następnie wydrążyć łyżką ze skórek i przełożyć cały miąższ do wysokiego naczynia i zmikoswać na puree (w robocie lub za pomocą blendera). Puree przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce. Jeśli przygotowujecie puree na dłużej, słoiki należy zawekować.
Smacznego!
ja mam zamiar wykorzystać do kawy latte!
OdpowiedzUsuńTakie zwykłe puree?? A masz gdzies przepis ;))??
Usuń