siła smaku

Szczawiowa zupa krem

2
---

Zupy szczawiowe pojawiły się już na blogu dwie: zupa szczawiowa z chorizo oraz klasyczna szczwiowa z jajkiem. Można się zatem domyślić, że w okresie jesienno- zimowym to jedna z naszych ulubionych zup! Kwaskowata i pożywna idealnie rozgrzewa w chłodne wieczory. Ostatnio na kolacji z Zomato w Osiem i pół bistro, mieliśmy okazje spróbować zupy szczawiowej w trochę innnym wydaniu. Zupa była czymś w rodzaju kremu, ale mniej gęstym niż typowy. Dodatkowo podana była z przepysznymi, faszerowanymi jajkami. Pyszności!! Po powrocie do domu musialam koniecznie przygotować coś podobnego! 


SKŁADNIKI:
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchewska
  • słoiczek (300 g) szczawiu konserwowego
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz 
  • woda 
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnką, zalać wodą i zagotować. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie (ok. 15 minut). Następnie dodać szczaw i wszystko razem zagotować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać jogurt naturalny (używam greckiego) lub śmietane (mieszając ją wcześniej w kubku z odrobiną gorącej zupy). Gotową zupę chwilę przestudzić, a następnie całość zmiksować. Podawać z dodatkiem jajek i np. z usmażonymi na złoto krążkami kiełbasy lub chorizo.
Smacznego!






2 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy