---
Zupy szczawiowe pojawiły się już na blogu dwie: zupa szczawiowa z chorizo oraz klasyczna szczwiowa z jajkiem. Można się zatem domyślić, że w okresie jesienno- zimowym to jedna z naszych ulubionych zup! Kwaskowata i pożywna idealnie rozgrzewa w chłodne wieczory. Ostatnio na kolacji z Zomato w Osiem i pół bistro, mieliśmy okazje spróbować zupy szczawiowej w trochę innnym wydaniu. Zupa była czymś w rodzaju kremu, ale mniej gęstym niż typowy. Dodatkowo podana była z przepysznymi, faszerowanymi jajkami. Pyszności!! Po powrocie do domu musialam koniecznie przygotować coś podobnego!
SKŁADNIKI:
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża marchewska
- słoiczek (300 g) szczawiu konserwowego
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- woda
Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnką, zalać wodą i zagotować. Gotować aż warzywa będą prawie miękkie (ok. 15 minut). Następnie dodać szczaw i wszystko razem zagotować. Doprawić solą i pieprzem oraz dodać jogurt naturalny (używam greckiego) lub śmietane (mieszając ją wcześniej w kubku z odrobiną gorącej zupy). Gotową zupę chwilę przestudzić, a następnie całość zmiksować. Podawać z dodatkiem jajek i np. z usmażonymi na złoto krążkami kiełbasy lub chorizo.
Smacznego!
Mmm wygląda smakowicie, dawno nie jadłam szczawiowej :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie nadrób!
Usuń