---
Ciasto cytrusowe to mój pierwszy wypiek na podstawie (pięknej!) książki Zosi Różyckiej "Alfabet ciast". Na początku wydawało mi się super szybkim wypiekiem, później okazało się, że ścieranie skórek i wyciskanie soku z pomarańczy, limonek i cytryn zajmuje trochę czasu... Nie poddawajcie się jednak, bo naprawdę warto je upiec!! Pyszne, miękkie, bardzo owocowe, o lekko zakalcowatej konsystencji (to przez nasączanie syropem). Na zimę idealne!!
SKŁADNIKI:
(źródło: "Alfabet ciast" Zofia Różycka)
- 180 g masła
- cukier - 80 + 100 g*
- 280 g mąki pszennej
- 200 ml śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- cytrusy do dekoracji
Z jednej cytryny, pomarańczy i limonki zetrzeć skórkę (tylko do białej warstwy!), dodatkowo z cytryny wycisnąć sok. Masło zmiksować z 80 g cukru na puszystą masę. Ciągle miksując dodać jajka i dokładnie połączyć. Do zmiksowanej masy dodać otarte skórki oraz sok z cytryny i wszystko zmiksować. Następnie dodać mąke zmieszaną z proszkiem i sodą oraz śmietanę i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia składników. Dno formy (śr. 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto (wyrównując). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok 35 minut (do tzw. suchego patyczka).
Przygotować syrop:
Z cytryny, pomarańczy i limonki wycisnąć sok, przelać do rondelka i podgrzać. Następnie dodać cukier, dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje
Upieczone ciasto (i jeszcze gorące) nakłuć w wielu miejscach i nasączyć przygotowanym syropem.
Udekorować cytrusami.
Smacznego!
Przygotować syrop:
Z cytryny, pomarańczy i limonki wycisnąć sok, przelać do rondelka i podgrzać. Następnie dodać cukier, dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut, aż zgęstnieje
Upieczone ciasto (i jeszcze gorące) nakłuć w wielu miejscach i nasączyć przygotowanym syropem.
Udekorować cytrusami.
Smacznego!
*Autorka daje znacznie większą ilość cukru, ale moim zdaniem to za dużo jak na cytrusowe ciasto. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki użyjcie cukru w proporcjach: 180 g i 100 g do syropu.
Bardzo podoba mi się ta książka a także to cytrusowe ciacho :) W składnikach jednak zabrakło mąki, która pojawia się w opisie :( Będę wdzięczna za uzupełnienie :) Zapraszam także do siebie :)
OdpowiedzUsuńDaga
Bardzo dziękuję za zwrócenie na to uwagi- już poprawiłam ;)) Pozdrawiam serdecznie!!
Usuńjejku... musi być pyszne! Musze je zrobić!!!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie!! Jest naprawdę pyszne :))
UsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;))
UsuńPachnące egzotyką ciasto jest idealne, gdy za oknem chłód...
OdpowiedzUsuńDokładnie!! A cytrusy jakie pyszne o tej porze roku ;))
Usuń