siła smaku

Prosty chleb na drożdżach

8

---
Jestem pewna, że nic nie sprawi Wam tyle radości, co własnoręcznie upieczony chleb! Musicie mi wierzyć, że nie wymaga on wyjątkowych umiejęctności, a tak prosty przepis wyjdzie naprawdę każdemu! No i zapach świeżo upieczonego chleba, unoszący się w całym domu, od razu poprawi Wam nastrój! Pogoda sprzyja włączaniu piekarnika, więc nie znajdziecie żądnych wymówek!


SKŁADNIKI:
(źródło: plateofjoy)
  • 500 g mąki pszennej
  • 380 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 100 g mieszanki ziaren (użyłam słonecznika i dyni)
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wkruszyć drożdże i miód i zalać niewielką ilością wody. Odstawić na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (bulgotać), następnie dodać resztę wody, ziarna i wszystko dokładnie wymieszać łyżką- do połączenia składników. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (najlepiej w okolice kaloryfera). Po około godzinie należy włączyć piekarnik (220 st.C - góra/dół) i nagrzać w nim garnek, w którym chleb będzie pieczony. Najlepszy do tego jest garnek żeliwny, ale jeśli go nie posiadacie, możecie upiec w ceramicznym (jak ja) lub np. w żaroodpornym.

Po 2 godzinach
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, i uformować okrągły bochenek. Wierzch naciąć nożem, aby ładnie popękał. Uformowany chleb przełożyć do nagrzanego garnka i przykryć pokrywką. Piec w temp. 220 st. C. (przykryty pokrywką) przez ok. 40 min, następnie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez 15 minut, żeby chleb zarumienił się od góry.
Upieczony wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Smacznego! 



  1. Zamiast słonecznika i dyni, możecie użyć do chleba sezamu, czarnuszki, orzeszków piniowych i innych
  2. Ziarna można również zastąpić pokrojonymi oliwkami, suszonymi pomidorami, kaparami itp. 
  3. Jeśli lubicie słodsze wypieki dodajcie do chleba np. suszoną żurawinę.







8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Domowy chleb jest najlepszy! Ja dla swojej rodzinki piekę 5 razy w tygodniu. Dodaję obok mąki pszennej jeszcze żytnią i otręby.
    Takie proste przepisy lubię najbardziej, każdy może dodać swoje ulubione dodatki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!! Ja też często mieszam mąki i dodaję różne składniki!! Jest najlepszy ;))

      Usuń
  2. Anonimowy17.10.15

    Polecam z solą morską i z sezamem. Pozdrawiam z Oświęcimia. Artur Desoł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wypróbuje, bo połaczenie smaków brzmi bardzo dobrze!! ;))

      Usuń
  3. Pysznie wygląda :) czy Twój garnek jest z ikei? szukam jakiegoś sprawdzonego i oczywiście najlepiej w przystępnej cenie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój garnek jest LeCreuset i kupiłam go w TkMaxxie :) kosztował chyba coś ok. 100, ale jest ceramiczny, a nie żeliwny niestety :)

      Usuń
  4. Anonimowy1.11.15

    Bardzo fajny chleb na drożdżach wychodzi z mąki krupczatki, która jest wykorzystywana w kuchni dość rzadko. Dysponuję przepisem na taki chleb, który wyrasta tylko 20 minut. PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma jak pachnący domowy chleb!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy