siła smaku

Musli kokosowe

4
---

Tęsknicie już za latem? Ja bardzo! Szczególnie rano, kiedy temperatura jest naprawdę niska, słońce słabe, a w powietrzu czuć nadchodzącą zimę! Wtedy na śniadanie idealnie sprawdzi się kokosowe musli, które smakiem przenosi nas w bardzo egzotyczne zakątki! Dodatek śliwek, słonecznika i orzechów dopełnia całości i sprawia, że musli jest i chrupkie i miękkie. Koniecznie przygotujcie je w domu i korzystajcie w naprawdę chłodne dni!! 


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 8 sztuk suszonych śliwek
  • 3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/2 szklaki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać więcej oleju. Gotową masę odstawić na 5 minut do napęcznienia płatków. Następnie przełożyć na blachę (taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając płatki, żeby równomiernie się zrumieniły. Zostawić do wystudzenia, następnie przełożyć do szczelnego słoika.
Smacznego! 




4 komentarze: Leave Your Comments

  1. pięknie się prezentuje i tylko sobie wyobrażam jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Smakuje naprawde pysznie!!

      Usuń
  2. Nie ma jak domowe musli na śniadko :) Dzień od razu wydaje się piękniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym ;)) Idealny początek dnia!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy