siła smaku

Włoskie kopytka z dynią

6

---

Jesień jest dobra za dynie!! Odkrywając nowe przepisy, jestem co raz bardziej zaskoczona tym, jak wiele daje możliwości. Wykorzystując domowe puree z dyni (o którym pisałam tutaj), możecie wyczarować dania na słodko (jak np. moje ukochane placki- tu), zupę czy risotto. Idealnie sprawdzi się też jako dodatek owsianych batoników (tu). Włoskie kopytka (gnocchi) również możecie przygotować w wersji z dynią jako danie główne lub dodatek np. do mięsnych sosów (chociaż znam i takich, którzy jedzą je z cukrem ;)). Są pyszne, całkiem szybkie i mają piękny żółty kolor (ciemniejszy, im bardziej ciemna bedzie Wasza dynia). Zapraszam Was dziś zatem na wycieczkę do Włoch!



SKŁADNIKI:

  • 500 g ziemniaków
  • 350 g puree z dyni (z tego przepisu)
  • 170 g (szklanka) mąki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach (bez obierania) do miękkości, jeszcze gorące obrać i utłuc tak jak na puree. Do ziemniaków dodać puree z dyni, mąkę, jajko i żółtko oraz parmezan i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, następnie podzielić na części, uformować wałeczki i odcinać nożem kopytka. W dużym garnku zagotować wodę, gotowe kopytka wrzucać na wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia.
Smacznego!



  1. Oryginalne, włoskie gnocchi mają prążkowany wzór, aby we wgłębieniach zbierał się sos. Możecie go uzyskać odbijając w kopytkach wklęsłą stronę widelca. 
  2. Dyniowe kopytka można podawać jako samodzielne danie, np. polane oliwą i posypane parmezanem. Idealnie sprawdzi się do nich np. pomidorowy sos i świeże zioła. Mogą również stanowić dodatek do dań z mięsem. 
  3. Jeśli ciasto nie bardzo się klei, możecie dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, ale moim zdaniem bez niej kopytka są delikatniejsze.
  4. Gotowe i ostudzone kopytka możecie przełożyć do pojemników i zamrozić.


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Śliczne i takie eleganckie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anonimowy4.11.15

    Mus dyniowy mam, przepis jest, muszę zrobić. Na pewno pyszne - babcia

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy11.11.16

    Czy mogę użyć jakiegoś innego sera zamiast parmezanu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parmezan pasowałby idealnie, ale inny twardy ser też się sprawdzi :) dałabym go mniej. Pozdrawiam!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy