siła smaku

Pieczona perliczka z pomarańczami

4

---



W prezencie od Lidla dostała mi się perliczka. Początkowo nie miałam pojęcia co z nią zrobić i jak przygotować, bo nigdy jeszcze nie piekłam perliczki. Zapakowałam ją do przenośnej lodówki i zawiozłam do rodziców, prosząc o pomoc. Okazało się, że perliczka nie jest tak skomplikowana jak mi się wydawało, a przygotowanie z niej naprawdę pysznego dania i wymaga wielkich umiejętności. Perliczka jest też obecnie całkiem łatwo dostępna, bo bez problemu kupicie ją np. w sieci sklepach Lidl. Spróbujcie koniecznie i wyczarujcie własny, przepyszny obiad!




SKŁADNIKI:

Solanka:
  • jedna perliczka (dostępna np. w sklepach Lidla)
  • ok. 2 litrów wody 
  • 4 łyżki soli
  • kilka ziaernek ziela angielskiego + listki laurowe
Pieczenie perliczki:
  • 1 spora pomarańcza
  • 6-7 plasterków cienko pokrojonego boczku 
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • oliwa
  • świeżo mielony pieprz, majeranek
  • 1/3 szklanki białego półwytrawnego wina
Dzień przed pieczeniem:
Perliczkę umyć, osuszyć, oczyścić, Do dużego garnka wlać wodę, dodać sół, ziele i liście laurowe i dokładnie wymieszać, aż sól się rozpuści. Do garnka przełożyć perliczkę, przykryć pokrywką i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
W dniu pieczenia:
Perliczkę wyjąć z solanki, wodę wylać.Całą tuszkę natrzeć pieprzem i majerankiem. Pomarańczę pokroić na cząstki, włożyć do środka perliczki, wierzch (piersi) obłożyć boczkiem i związać sznurkiem (razem ze skrzydełkami i nóżkami). Gotową perliczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego (piersiami do góry), wlać sok z pomarańczy, dodać oliwę i natrzeć mięso, następnie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C (góra/dół). Piec przez ok. 1 godzinę. Następnie zdjąć pokrywkę, wlać wino i piec jeszcze przez ok. 30 min. Perliczka musi być rumiana, lekko brązowa, a wbity w nią szpikulec musi wchodzić z łatwością mięso. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

ps. Tato, dzięki za pomoc!!



4 komentarze: Leave Your Comments

  1. Fantastycznie wygląda, patrząc na takie mięso od razu nabiera się ochoty na zrobienie go;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!! Perliczka to naprawdę nic trudnego i warto ją przygotować! ;)

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy