siła smaku

Polędwiczki z masłem chrzanowym

0

---
Na warsztatach z marką Fit&Easy (o których pisałam tu), dowiedzieliśmy się, że sałaty dają się wykorzystac nie tylko standardowo, ale sprawdzą się równie fantastycznie do faszerowania mięsa, jak np. w roladkach z kurczaka (przepis tu), czy do nafaszerowania polędwiczek, jak w przepisie poniżej!! To pyszna alternatywa dla dań, które już dobrze znacie! Przepis jest bardzo prosty, a efekt na pewno Was zaskoczy! A Wy tymi polędwiczkami nie raz zaskoczycie swoich gości!!



SKŁADNIKI:

Marynata:

  • 30 ml oleju
  • 60 ml sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
Mięso:
  • ok. 6 polędwiczek wieprzowych (po 300g)
  • 120 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 150 g rukoli Fit&Easy
  • sól
  • czerwone wino (do namoczenia żurawiny)
Żurawinę przesypać do miseczki i zalać winem (tak, żeby cała była przykryta). Przygotować farsz: w misce wymieszać miękkie masło z chrzanem, dodać przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną rukolę oraz namoczoną i odciśniętą żurawinę. Doprawić solą i odrobiną pieprzu i wszystko dokładnie utrzeć na paste. Z przygotowanej masy uformować wałeczki wielkości małego palca. Tak przygotowany farsz, przełożyć na talerz i wstawić do zamrażalnika na ok. 15 minut. W polędwiczkach zrobić coś w rodzaju kieszonek, do środka każdej włożyć farsz i związać sznurkiem. W dużym płaskim naczyniu wymieszać składniki marynaty i umieścić w niej mięso. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na patelni na rumiano, następnie przełożyc do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 180 st.C przez ok. 20 minut.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy