---
Wczoraj pisałam, że jesień jest dobra za dynie, dziś dorzucam do niej jabłka i gruszki! Nie ma lepszych ani gruszek ani jabłek niż o tej porze roku!! A w połączeniu tych owoców i kruchego ciasta wychodzi coś naprawdę pysznego! I tak właśnie powstał pomysł przygotowania szarlotki z gruszkami.
No dobra, może nie do końca tak, po prostu miałam w domu sporo gruszek i jedno jabłko i jakoś tak wyszło, ale gwarantuje Wam, że to będzie naprawdę miła odmiana dla tradycyjnej szarlotki! Gruszki idealnie sprawdzają się w roli jabłek w szarlotce :)
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego (lub śmietany 18%)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i proszek i wymieszać. Dodać kawałki zimnego masła i rozetrzeć w palcach na coś w rodzaju kruszonki. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, podzielić na pół, owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na ok. pół h.
Owoce:
- 1 jabłko
- 5-6 gruszek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kawałek laski wanilii (ok 5cm)
- bułka tarta
Owoce obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki. Przełożyć do garnka, dodać laskę wanilii, przekrojoną wzdłuż i podgrzewać, aż owoce zaczną puszczać sok. Następnie dodać cukier i sok z cytryny i dusić przez ok. 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody, dodać do owoców, zamieszać i podgrzewać jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Masa owocowa powinna być dosyć gęsta, ale wszystko zależy od ilości soku, który puszczą owoce. Jeśli soku będzie dosyć dużo, warto użyć większej ilości mąki ziemniaczanej.
Szarlotka:
Jedną część ciasta rozwałkować i wylepić nią foremkę (tortownice- 23/24 cm) wyłożona papierem do pieczenia (samo dno). Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C i podpiec przez ok. 10 minut. Po tym czasie, formę wyjąć, wysypać bułką tartą (ok. 2 łyżek wystarczy) i wyłożyć owoce. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim owoce. Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut, aż góra ciasta ładnie się zezłoci (jeśli zauważycie, że ciasto przypieka się od góry zbyt wcześnie, przykryjcie foremkę folią aluminiową). Przestudzić przed krojeniem.
Smacznego!
A gdyby dać owoce surowe nie za drobno pokrojone i przesypać kardamonem? - babcia
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że jednak podczas pieczenia puściłyby za dużo soku do ciasta i z ciasta zrobiłby się zakalec. Jednak z dodatkiem mąki ziemniaczanej masa owocowa jest bardziej gęsta! Ale kardamon to dobry pomysł :)) Pozdrawiam!
Usuń