siła smaku

Tosty francuskie z cheddarem i szynką

2

---



Nie wiem ile razy pisałam już, jak bardzo lubię długie, weekndowe śniadania, leniwie jedzone w piżamie. Na co dzień totalnie nie mam na to czasu i śniadania, które na ogół składają się z owsianki i owoców jem w pracy. Dlatego kiedy tylko mam możliwość, wymyślam co raz to nowsze przepisy, w myślach układam plan działania, żeby jak najmniej czasu spędzić w sobotni poranek w kuchni. Czasem jednak wracam do sprawdzonych przepisów, na jakiś czas zapomnianach, które pojawiają się w głowie wraz ze smakami i zapachami.
Nasze ostatnie, długie śniadanie nie należało do najlżejszych,m jednak dało energie na cały aktywny dzień. Proponuję, żebyście i Wy raz na jakiś czas rozpoczęli w ten sposób dzień!



SKŁADNIKI:
(2 porcje)

  • 4 kromki chleba (może być żytni, razowy lub pszenny)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju (użyłam kokosowego)
  • 3 łyżki startego cheddara (użyłam Deluxe z Lidla, bo jest przepyszny!)
  • 3 plastry szynki (lub boczku)
Do głębokiego talerza wbić jajko, dodać mleko i wsazystko razem połączyć. Kromki chleba maczać w jajku i mleku z obu stron. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kromki na średnim ogniu na złoty kolor (z obu stron). Na drugiej patelni szynkę (lub boczek) zesmażyć na złoto. Pod koniec smażenia tostów, wierzch posypać serem, aby się trochę rozpuścił. Gotowe tosty wyłożyć na talerz, dodać pokrojoną w paski szynkę. 
Smacznego!


2 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy