siła smaku

Zupa krem z jarmużu, groszku i brukselki

3

---




Grudzień zaczynam bardzo szybką i prostą zupą - kremem z zielonych warzyw. Jej optymistyczny kolor na pewno wprowadzi Was w dobry nastrój, miło rozgrzeje i nasyci. Dodatek mleka kokosowego i curry przywoła wspomnienia o lecie! Przygotowania zajmą dosłownie chwilę, więc możecie ją zrobić nawet w bardzo zapracowany dzień! Polecam Wam szczególnie w okresie przedświątecznej bieganiny ;)



SKŁADNIKI:

  • ok. 200 g jarmużu 
  • ok. 300 g zielonego groszku (mrożonego)
  • ok. 300 g brukselki
  • 1 litr bulionu warzywnego (ostatecznie może być też woda)
  • 200 ml mleka kokosowego (pół puszki)
  • sól, pieprz, curry
Mrożony groszek przełożyć na sito i przelać kilka razy ciepłą wodą. Przełożyć do garnka, dodać przekrojone na pół brukselki, zalać bulionem (lub wodą), zagotować i podgrzewać przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiekną. Następnie dodać jarmuż i podgrzewać jeszcze przez 5-7 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić, następnie wszystkie warzywa zmiksować blenderem lub za pomocą robota. Zmiksowane warzywa przełożyć do garnka, dodać mleko kokosowe i doprawić do smaku. Podgrzać i gotować przez ok. 2 minuty. Gotową zupę przelać do miseczek, na wierzchu można ułożyc chipsy z jarmużu. 
Smacznego!



3 komentarze: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy