---
Idealne połączenie, pomimo tego że za pierwszym razem trochę się obawiałam, że mus będzie za słodki. Wytrawny, czekoladowy sernik idealnie go jednak uzupełnia :) Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie sprawia wielu kłopotów podczas pieczenia. Musicie tylko pamiętać, żeby piec go w kąpieli wodnej. Prrzygotowywałam go już trzy razy i za każdym wychodził przepysznie! Musicie go jednak przygotować przynajmniej dzień wcześniej, żeby masa czekoladowa zdążyła się ściąć. Serdecznie Wam polecam!
SKŁADNIKI:
(źródło)
na formę 24 cm
- 500 g sera na sernik (może być również twaróg przynajmniej dwukrotnie zmielony)
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70%) - rozpuszczonej i przestudzonej
- 250 ml śmietany kremówki (ja użyłam 30% ale może być też 36%)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 200 g czekoladowych markizów z kremem (np. oreo)
- 50 g masła
- 400 g śmietany kremówki 36%
- 200 g białej czekolady
- kakao do posypania
Spód:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Masło rozpuścić (może być w mikrofalówce) i przestudzić. Markizy umieścić w malakserze, zalać masłem i zmielić na mokry piasek. Wysypać na dno formy i dokładnie rozprowadzić, wklepując w dno formy. Odstawić do lodówki.
Czekoladowy sernik:
Śmietanę umieścić w misie miksera i ubić lekko (tak, żeby zmieniła konsystencje na bardziej gęstą). Do ubitej śmietany dodać pozostałe składniki (ser, cukier, mąkę, kakao, rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę, jajka). Wszystkie składniki zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia wyjąć z lodówki, spód i boki owinąć dwukrotnie folią aluminiową. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy, foremkę wstawić do większej (ja do tego używam dużej blachy), wlać wrzątek do połowy wysokości formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. (góra/dół). Piec przez około godzinę, aż wierzch sernika będzie dobrze ścięty. Sernik po upieczeniu jest równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Mus z białej czekolady:
W rondelku z grubym dnem podgrzać 150 g śmietany kremówki 36%, ale nie zagotować! Ma być jedynie ciepła. Dodać 200 g posiekanej białej czekolady (nie mieszać) i odstawić na dwie minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietaną (krótko) tylko do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Resztę śmietany (250 g) ubić na sztywno (uważając, żeby nie przebić :)). Do ubitej masy w trzech partiach dodać masę z białej czekolady, ciągle mieszając. Gotowy mus wylać na wystudzony sernik i odstawić do lodówki na przynajmniej 8 godzin (sprawdziłam- po tym czasie można już go kroić).
Gotowy sernik posypać kakao i podawać.
Smacznego!
ja uwielbiam serniki, zapisuję więc przepis, bo to jeszcze czekoladowy ! ♥
OdpowiedzUsuńHaniu, koniecznie daj znać jak wyszedł!! ;) Ściskam!
UsuńJa chcę ten kawałek, co na zdjęciu<3 Fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;))
Usuńsernik,i to jeszcze z czekoladą,musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńO tak, wersja czekoladowa jest obłędna!
Usuńcudo w smaku i wyglądzie !
OdpowiedzUsuńdokładnie ;))!
UsuńWspaniale się prezentuje...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Nie pogardziłabym teraz kawałkiem ;)
OdpowiedzUsuńNatali w takim razie zapraszam ;))
UsuńMmm, wygląda po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;))
UsuńWitam, wspaniały sernik. Mam pytanie - czy można użyć cukru kryształ zamiast cukru pudru?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jeśli to jest taki zwykły biały cukier, który na co dzień używamy, to nie będzie problemu (sama często go używam ;)) Na pewno nie nadaje się taki typowy, gruby kryształ ;) Pozdrawiam!
UsuńIdealny.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWitam, dziś będę robić sernik na jutrzejsze urodziny koleżanki i mam pytanie jaki twaróg ma być- tłusty, półtłusty?
OdpowiedzUsuńJa używałam półtłustego, ale tłusty też może być :) Pozdrawiam!!
UsuńWspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuń