---
Pieczenie kurczaka w całości, szczególnie dla poczatkujących kucharzy, może stanowić całkiem spore wyzwanie! Trzymając się jednak pewnych zasad, upieczecie kurczaka idealnego, z chrupiącą skórką i soczystym mięsem.
Przede wszystkim wybierzcie kurczaka ze sprawdzonego źródła, takiego. który chodził po świecie, nie był karmiony na siłe i miał spokojne życie ;) Nie polecam kupowania w supermarketach, ani też w drugą stronę- od babci babuleńki, która sprzedaje kurczaka z gazety na chodniku (pamiętam takie przy Hali Banacha). Nie odkryję też niczego wielkiego, jeśli powiem, że najlepszy pieczony kurczak to taki upieczony bardzo świeży. Jeśli nie zamierzacie upiec go od razu, po prostu go zamroźcie. Mięso drobiowe ma to do siebie, że idealnie nadaje się do mrożenia, a po rozmrożeniu smakuje tak samo jak to przygotowane na świeżo. I pamiętajcie, że mięso drobiowe nie przepada za zbytg dużym doprawianiem- w tym przypadku sprawdzi się naprawdę prosty przepis.
SKŁADNIKI:
- 1 kurczak o wadze ok. 1,5 - 2 kg
- 1/2 cytryny
- mała cebula
- 30 g masła
- sól, pieprz, czerwona papryka, świeży tymianek/ natka pietruszki
Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem oraz czerwoną papryką (może być słodka lub ostra). Do środka włożyć kawałki cytryny i cebuli oraz gałązki świeżych ziół (tymianku, natki lub np. rozmarynu). Nogi kurczaka związać sznurkiem tak, aby nic ze środka nie wyleciało. Do naczynia żaroodpornego włożyć kratkę i ułożyć na niej kurczaka (Ja do zdjęć wyciągnełam kratkę, ale do pieczenia użyłam kratki z kuchenki mikrofalowej. Możecie również skorzystać ze specjalnego naczynia.). Masło rozpuścić w rondelku i polać całego kurczaka, nacierając dokładnie. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C (góra/dół). Kurczaka ułożyć najpierw na jednym boku i wstawić do piekarnika na 20 minut. Następnie wyjąć, przełożyć na drugi bok i ponownie piec przez 20 minut. Po tym czasie kurczaka ułożyć piersiami do góry i piec przez ok. 50 minut, aż skórka ładnie się zezłoci. Pieczenie kurczaka ułożonego na kratce pozwala na oddzielenie go wytapiającego się tłuszczu i dzięki temu kurczak faktycznie się piecze, a nie dusi we własnych sokach. Upieczonego kurczaka podzielic na porcje i podawać.
Smacznego!
- Wraz z kurczakiem możecie upiec od razu warzywa. Twarde warzywa, np. ziemniaki, pieczarki, paprykę dodajcie do mięsa od razu i pieczcie przez cały czas. Jeśli (tak jak ja) chcecie upiec cukinie lub np. bakłażana, dodajcie je na ok. 30 minut przed końcem pieczenia.
- Zimne mięso z kurczaka idealnie nada się do sałatki, np. do zabrania do pracy czy szkoły na drugi dzień.
Nie przykrywamy przykrywką na czas pieczenia?
OdpowiedzUsuńNie, nie przykrywamy ;))
Usuńpiękna sztuka!
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńCo za kolor! Bardzo apetycznie wygląda; )
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;))
UsuńI bardzo dobrze smakuje ;))
OdpowiedzUsuńKurczak pieczony w całości zawsze będzie mi się kojarzył z domem rodzinnym...
OdpowiedzUsuńPatrycja, może więc warto przywołać te wspomnienia ... ;))
UsuńApetyczny kurak.
OdpowiedzUsuńDziękuję :))
UsuńWow jaki piękny kurczak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;))
UsuńPIĘKNY KURAK !
OdpowiedzUsuńDzięki!! ;))
UsuńJa właśnie w tej chwili robię takiego kurczaka, z tym, że na ostatnie 30 minut będę przykrywał, mam nadzieję, że dzięki temu będzie bardziej soczysty.
OdpowiedzUsuńIdentyczny przepis na kwestii smaku
OdpowiedzUsuńWarzywa układać na kratce , czy w naczyniu?
OdpowiedzUsuńJa piekę je w naczyniu, na kratce tylko kurczak. Dodaję je pod koniec pieczenia ;) Pozdrawiam!
Usuń