siła smaku

Tarta sernikowa

17

---

To obłędne ciasto zobaczyłam na blogu Kuchenne wariacje i od razu się zakochałam. Moja niestety nie wyglądała tak idealnie jak ta od Magdy i Stasia, ale obiecuję, żę upiekę ją jeszcze nie raz, żeby dojść do wprawy! Sama tarta jest przepyszna, idealnie kruche ciasto, warstwa wiśniowych konfitur (to ode mnie), sernikowy wierzch i 'koronka' z bezy. Nie można chcieć niczego więcej!!


SKŁADNIKI:
Kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 żółtko
Nadzienie:
  • 250 g konfitury wiśniowej
  • 350 g sera twarogowego (dwukrtonie zmielonego)
  • 2 żółtka
  • 9o g cukru
  • 25 g budyniu w proszku
  • 150 ml mleka
  • 30 ml oleju (użyłam rzepakowego)
Beza:
  • 3 białka 
  • 150 g cukru
Ze składników na ciasto, zagnieść kruche ciasto. Do mąki i cukru dodać zimne masło i rozetrzeć w palcach na coś w rodzaju kruszonki, następnie dodać śmietanę i żółtko i szybko zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od rąk (ja to robię w robocie). Ciasto teoretycznie należy schłodzić przed wałkowaniem, ale ja tego nie robię i moim zdaniem wychodzi o wiele lepsze :)

Gotowym ciastem wylepić formę do tarty (26cm), nakłuć równo widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok. 10 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. Dwa żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser, ciągle miksując. Na koniec dodać budyń (proszek), mleko i olej i zmiksować do połączenia składników. 

Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę i wylać masę serową. Wstawić do piekarnika na ok. 40 minut. 

Po tym czasie białka ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na wierzch tarty. Piekarnik skręcić do 150 st. C. i wysuszyć bezę przez ok. 15 minut. 

Gotową tartę wystudzić przed podaniem (jeśli wytrzymacie :)).
Smacznego!



 


17 komentarzy: Leave Your Comments

  1. jak sernikowa to już wiem, że pysznaa :) ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko, musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie wygląda bosko i niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tarty, choć częściej robię wytrawne...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz koniecznie spróbować tej na słodko ;))

      Usuń
  5. Średnio przepadam za wiśniami, ale z innym owocem bym chętnie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej tarty możesz użyć dowolnych owoców ;) Z każdymi będzie pyszna!!+

      Usuń
  6. Świetna tarta, zjadłabym duży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała tarta, w sam raz w moje smaki! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyszła. Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy