siła smaku

Czekoladowe ciasto z malinami

7

O tej porze roku malin się w sumie nie spodziewałam. I miło mnie zaskoczyły. Są jeszcze bardziej słodkie niż te wcześniejsze i mają piękny rubinowy kolor. Część z nich zamroziłam, a z reszty postanowiłam upiec ciasto. Co prawda nie miałam na nie zupełnie pomysłu, ale poczytałam trochę tu i tam i wyszło najlepsze czekoladowe ciasto jakie do tej pory jadłam. Mocno czekoladowe, bardzo wilgotne i malinowe. Szybkie, proste i bardzo eleganckie. Takiego efektu na pewno się nie spodziewałam, ale uwielbiam takie miłe rozczarowania.


SKŁADNIKI:
  • szklanka mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 60g masła
  • szklanka cukru
  • pół szklanki startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • sok z połowy cytryny
  • dwa jajka (lub jedno duże)
  • 2/3 szklanki maślanki 
  • szklanka malin + do dekoracji
  • ewentualnie: cukier puder do posypania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, kakao i startą czekoladą. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę, następnie ciągle miksując dodać sok z cytryny i jajka, oraz maślankę. Zmiksować. Do masy stopniowo dodawać mąkę (wymieszaną z innymi składnikami), cały czas miksując. Formę (23cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, na wierzchu poukładać maliny. Piec w temp. 200stC. przez około 30 min. Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem i udekorować malinami.


7 komentarzy: Leave Your Comments

  1. świetnie wygląda;)

    uwielbiam takie mocno czekoladowe wypieki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne !!! Czekolada i maliny to niebo w gębie dla mnie.

    Pozdrawiam !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto wyglada mega pysznie :) Uwielbiam dodatek malin w ciescie a jesli jest to dodatkowo czekoladowe ciasto to musi byc juz uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy9.1.13

    witam! cudowne przepisy,mam pytanie, czy mogę do ciasta użyć malin mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny mogą być mrożone, ale najpierw trzeba je trochę rozmrozić, żeby nie puściły za dużo soku do ciasta ;) Pozdrawiam i życzę udanego pieczenia!

      Usuń
  5. Anonimowy1.10.13

    Panna kradnie przepisy, kopiuje tylko z innych serwisów. Sama nic jeszcze nie upiekła ani nie ugotowała. Tutaj nie ma ani jej przepisu. Poszukajcie w googlach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skąd wiesz, że jestem panną? może mam męża i powinno się do mnie zwracać per pani? ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy