SKŁADNIKI:
Marynata:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka przyprawy do drobiu
- łyżeczka ziół do drobiu
- tymianek
- pieprz ziołowy mielony
- curry
Sos:
- 6 łyżek masła
- 5 łyżek mąki
- pół szklanki bulionu drobiowego
- zielony pieprz w ziarnach
- łyżka kwaśnej śmietany
- sól
Ponadto:
- podwójna pierś z kurczaka
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w dość duże kawałki. Zamarynować: do miski z mięsem wlać olej i oliwę, dodać przyprawy: do drobiu, zioła, tymianek, pieprz ziołowy i curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Zamarynowane kawałki kurczaka razem z wytworzonym sosem przełożyć na patelnię i usmażyć (jeśli oleju jest za mało- dolać) na złoty kolor.
Zrobić sos: w rondlu z grubym dnem rozpuścić masło razem z mąką, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawić garnek na chwilę z ognia, wlać bulion i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Wsypać zielony pieprz około (2-3 łyżek) i zmniejszyć ogień. Dodać łyżkę śmietany, sól i dokładnie wymieszać. Sos zdjąć z ognia.
Na talerze wykładać kawałki kurczaka i polać przygotowanym sosem.
podoba mi się tu u Ciebie :) a ten kurczak wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuńBardzo często robię sos z zielonego pieprzu, rewelacyjnie smakują w nim polędwiczki wieprzowe!Delikatne mięso kurczaka też świetnie tu pasuje...
OdpowiedzUsuńOoo myślę, że ten sos będzie tak samo dobrze komponował się z wieprzowiną. Następnym razem na pewno zastąpię kurczaka polędwiczkami!
OdpowiedzUsuńA wiesz, że kurczaka jeszcze nie jadłam z sosem z zielonym pieprzem? Bardzo ciekawa propozycja:)
OdpowiedzUsuńhttp://smaker.pl/przepis-piers-z-kurczaka-w-sosie-z-zielonego-pieprzu,29761.html
OdpowiedzUsuńZgłaszam jako kradzież zdjęcia i przepisu. Taki blog oparty na kopiowaniu z innych stron to tylko siła cwaniactwa i braku umiejętności i chęci nawet wrzucenia własnego zdjęcia. Nawet tego panienko nie ugotowałaś. Powodzenia w sądzie
Zatem do zobaczenia w sądzie :) ps. bezpodstawne oczernianie kogoś na forum publicznym też jest karane :)
UsuńCoś jest nie tak z tym przepisem. Z 5 łyżkami mąki to będzie jak ciasto...
OdpowiedzUsuńWszystko jest dobrze ;) Przy takiej ilości masła, ilośc mąki jest odpowiednia. Oczywiście chodzi o płaskie łyżki, nie czubate ;) proszę spróbować! Powodzenia!!
UsuńSpróbowałem. Było całkiem dobre, ale z sosu zrobiło się puree po wlaniu bulionu. :)
Usuń