siła smaku

Piersi z kurczaka w sosie z zielonego pieprzu

9
Marynowane piersi z kurczaka w sosie z zielonym pieprzem. Efekt zdecydowanie przewyższa nakład pracy. Bardzo aromatyczne, kruche mięso idealnie nadaje się na obiad czy kolacje. Kawałki kurczaka można zamarynować dzień wcześniej, co znacznie ułatwia przygotowania. Inne mięso drobiowe także nada się do tego dania. Sos to coś w rodzaju beszamelu z dodatkiem zielonego pieprzu, tylko zamiast mleka został użyty bulion. Zdecydowanie polecam jako odmianę klasycznego dania.


SKŁADNIKI:
Marynata:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka przyprawy do drobiu
  • łyżeczka ziół do drobiu
  • tymianek
  • pieprz ziołowy mielony
  • curry
Sos:
  • 6 łyżek masła
  • 5 łyżek mąki
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • zielony pieprz w ziarnach
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
Ponadto:
  • podwójna pierś z kurczaka
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w dość duże kawałki. Zamarynować: do miski z mięsem wlać olej i oliwę, dodać przyprawy: do drobiu, zioła, tymianek, pieprz ziołowy i curry. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

Zamarynowane kawałki kurczaka razem z wytworzonym sosem przełożyć na patelnię i usmażyć (jeśli oleju jest za mało- dolać) na złoty kolor.

Zrobić sos: w rondlu z grubym dnem rozpuścić masło razem z mąką, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawić garnek na chwilę z ognia, wlać bulion i dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje. Wsypać zielony pieprz około (2-3 łyżek) i zmniejszyć ogień. Dodać łyżkę śmietany, sól i dokładnie wymieszać. Sos zdjąć z ognia. 

Na talerze wykładać kawałki kurczaka i polać przygotowanym sosem. 

9 komentarzy: Leave Your Comments

  1. podoba mi się tu u Ciebie :) a ten kurczak wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię sos z zielonego pieprzu, rewelacyjnie smakują w nim polędwiczki wieprzowe!Delikatne mięso kurczaka też świetnie tu pasuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo myślę, że ten sos będzie tak samo dobrze komponował się z wieprzowiną. Następnym razem na pewno zastąpię kurczaka polędwiczkami!

    OdpowiedzUsuń
  4. A wiesz, że kurczaka jeszcze nie jadłam z sosem z zielonym pieprzem? Bardzo ciekawa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy1.10.13

    http://smaker.pl/przepis-piers-z-kurczaka-w-sosie-z-zielonego-pieprzu,29761.html
    Zgłaszam jako kradzież zdjęcia i przepisu. Taki blog oparty na kopiowaniu z innych stron to tylko siła cwaniactwa i braku umiejętności i chęci nawet wrzucenia własnego zdjęcia. Nawet tego panienko nie ugotowałaś. Powodzenia w sądzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem do zobaczenia w sądzie :) ps. bezpodstawne oczernianie kogoś na forum publicznym też jest karane :)

      Usuń
  6. Anonimowy13.1.16

    Coś jest nie tak z tym przepisem. Z 5 łyżkami mąki to będzie jak ciasto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko jest dobrze ;) Przy takiej ilości masła, ilośc mąki jest odpowiednia. Oczywiście chodzi o płaskie łyżki, nie czubate ;) proszę spróbować! Powodzenia!!

      Usuń
    2. Anonimowy14.1.16

      Spróbowałem. Było całkiem dobre, ale z sosu zrobiło się puree po wlaniu bulionu. :)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy