siła smaku

Bananowy sernik z masą krówkową

8
Bananowy sernik to kolejna propozycja na cheesecake. Pojawił się już na wielu blogach, jestem jednak pewna, że jak zawsze prekursorem tego przepisu była Dorotus. Sam sernik jest niesamowicie prosty w przygotowaniu, ładnie się piecze i nie potrzebuje do tego kąpieli wodnej, jak w przypadku sernika kawowego. Przeglądając wpisy dziewczyn, które już go upiekły stwierdzam, że użyła największej ilości składników i foremki o średnicy 26 cm, więc wyszedł bardzo duży, ale i szybko zniknął. Polecam, szczególnie tym, którzy nie czują się swobodnie przy pieczeniu serników.


SKŁADNIKI: (forma 26 cm)
  • 80 dag sera białego trzykrotnie mielonego
  • 6 dużych dojrzałych bananów
  • 180 g herbatników typu digestive
  • 100 g masła
  • 4 duże jajka
  • szklanka cukru
  • opakowanie (16g) cukru waniliowego
  • łyżka soku z cytryny
  • puszka gotowej masy krówkowej do dekoracji

Okrągłą formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową jak tu. Herbatniki rozkruszyć, wymieszać z miękkim masłem do uzyskania faktury mokrego piasku. Wysypać na dnie formy i równomiernie rozprowadzić, dociskając. Odstawić do lodówki. Banany obrać ze skórki i zmiksować blenderem na mus. Ser zmiksować z bananami, tylko do połączenia składników. Dodać po jednym jajku, po każdym krótko miksując. Dodać cukier i cukier waniliowy oraz sok z cytryny i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników. Masę wylać na ciasteczkowy spód i wstawić ciasto do gorącego piekarnika nagrzanego do 180st C. Piec około 1,5 godziny, aż wierzch sernika zrobi się złoto- brązowy. Zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Na zimny sernik wylać masę krówkową, chłodzić w lodówce przez około 12 godzin (najlepiej przez całą noc).


8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Cudowny przepis! Banany, ser i masa krówkowa mmmmm... najchętniej zjadłabym monitor.

    OdpowiedzUsuń
  2. banany i masa krówkowa.. dwa cudowne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, wygląda przepięknie! Gdybym tylko nie była na diecie... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Juz od dawna chodzi za mna taki serniczek :) Musi byc pyszny. Piekne zdjecia Agnieszko :)

    Usciski.

    P.S. Dziekuje za pomysl z tym przekierowaniem jesli chodzi o moj banner. Zostawie to jednak tak, jak jest bo ja jestem totalna "noga" w takich sprawach :) To cud, ze udalo mi sie w ogole "ozywic" banner :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Aga, to coś idealnego dla mnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. prześlicznie i przepysznie wygląda ten serniczek. Ten ser, ta masa krówkowa, ach...:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. ta masa krówkowa wygląda obłędnie!
    ps. pyszności serwujesz na swoim blogu, zdjęcia też mi się strasznie podobają
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy