siła smaku

Tartaletki z powidłami, migdałami i czekoladą.

3
Dzięki temu, że Ela, po raz kolejny zainicjowała akcję Orzechowego tygodnia, zauważyłam, jak często używam orzechów w swoich potrawach. Swoją drogą nie mogę doczekać się podsumowania akcji i nowych przepisów. Tartaletki przygotowałam tylko dlatego, że dostałam od taty nowe foremki, ale ich smak bardzo mnie zaskoczył. Połączenie kruchego ciasta, powideł, czekolady i migdałów, zdecydowanie się sprawdziło. Żeby zaoszczędzić czas, pokruszyłam migdały w czekoladzie (że też na to wcześniej nie wpadłam!). Przepis na 4 tartaletki.


SKŁADNIKI:
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 75 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki powideł
  • 4 łyżki migdałów w czekoladzie (pokruszonych)
Z mąki, cukru, masła i wody zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem (część można zostawić na kratkę na górze), docisnąć widelcem. Podpiec w piekarniku na złoty kolor przez około 10 minut w temp. 180 st. C. Ciepłe tartaletki posmarować powidłami, posypać orzechami i migdałami, i udekorować kratką z ciasta. Piec w temp. 180 st. C. przez około 20- 25 min, aż kratka na tartaletka zrobi się złoto- brązowa. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 


Tartaletkami kończę swój udział w Orzechowym tygodniu, i już zbieram przepisy na następny rok.


3 komentarze: Leave Your Comments

  1. Właśnie odkryłam kolejny sympatyczny blog kulinarny :) Śliczne tartaletki

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze są i tartaletki i foremki w kropki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga, ja chetnie wpadlabym do Ciebie na takie pyszne tarteletki ale podejrzewam, ze zostalo po nich juz tylko wspomnienie :) A szkoda, bo wygladaja przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy