siła smaku

Świąteczne masło czekoladowo- orzechowe

6
O maśle orzechowym pisałam już tutaj. Tym razem, opierając się na podstawowym przepisie, trochę go zmodyfikowałam. Sam proces przygotowywania też się wydłużył, ale było warto. Przepyszne, naprawdę!


SKŁADNIKI:
  • 267 g chałwy (tym razem waniliowo- kakaowa)
  • 400 g orzeszków ziemnych solonych
  • ok. 60 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki kakao
Orzeszki ziemne zmielić w robocie kuchennym (tym razem zmieliłam je bardziej niż poprzednio). Następnie rozkruszyć chałwę i razem z orzechami przełożyć do miski. Masło rozpuścić, ciepłym zalać orzechy, dodać kakao i wymieszać. Do rondla wsypać cukier rozpuścić i trochę zbrązowieć, dodać miód i wszystko razem rozpuścić, zalać orzechy i wymieszać. Gotowe masło orzechowe zmiksować za pomocą blendera, aż do przestudzenia i odstawić w chłodne miejsce na noc. Następnego dnia masło lekko podgrzać, ponownie zmiksować i jeszcze ciepłe przekładać do słoików. Tak jak poprzednie masło może stać w lodówce nawet do 2- 3 tygodni.


Masło orzechowe zdecydowanie nadaje się na świąteczne prezenty, trzeba jedynie odpowiednio przyozdobić słoiki. :)




Przepis dodaję do akcji "Świąteczne prezenty".


Korzystając z okazji, chciałabym także złożyć wszystkim Wesołych Świąt, pełnych zapachu pierników, mnóstwa nowych inspiracji kulinarnych i wszystkiego przepysznego! 



*a tym, którzy twierdzą, że jedzenie służy tylko do jedzenia, przedstawiam makaronowego anioła.


6 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Agnieszko, pięknego Bożego Narodzenia! Refleksji, spokoju i spełnienia tego wszystkiego co sobie wymarzyłaś i czego pragniesz!
    Pozdrawiam Cię bardzo ciepło i serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzeszki i chałwa! <3 Takie połączenie jest cudowne. Na święta pasuje doskonale. Wesołych świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło na 100% zrobię,już mam na nie ochotę :)

    Tobie również wesołych,radosnych,rodzinnych i ciepłych świąt oraz udanego Sylwestra! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudnie podane.

    pięknych Świąt..
    o zapachu czekolady.

    OdpowiedzUsuń
  5. Maselko przepyszne :))

    Agnieszko, zycze Ci spokojnych i radosnych Swiat. Cieplych, magicznych i bardzo rodzinnych.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wesołych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy