siła smaku

Czekolada x2, czyli ciasto czekoladowe i czekoladowy sos

9
Przywitałam wiosnę czekoladą. W sumie to czekoladą z czekoladą i czekoladą. Było bardzo czekoladowo! Natchnienie przyszło stąd i nawet chciałam trzymać się oryginału, ale w trakcie okazało się, że tego czegoś brakuje, coś muszę zastąpić czymś i takie tam. Ja podaję swój przepis, ale odsyłam też do oryginału. Forma w której piekłam 'babkę' ma jakieś 30 lat, stąd ten nietypowy kształt.


SKŁADNIKI:
  • 125 g miękkiego masła
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło + bułka tarta do formy
Masło utrzeć za pomocą miksera na gęsty krem (*ja czasem dodaję do masła jedną małą łyżeczkę ciepłej wody, wtedy o wiele lepiej się miksuje). Stopniowo dodawać cukier, cały czas ucierając, następnie po kolei jajka. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, i solą. Stopniowo dodawać do masła na zmianę z jogurtem i śmietaną i miksować tylko do połączenia składników. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie przelać ciasto do formy. Piec w temp. 150st C. przez około 50 min, do tzw. suchego patyczka. Przestudzone ciasto wyjąć z formy i odstawić do całkowitego przestudzenia. Posypać cukrem pudrem.




Jeżeli ciasto czekoladowe to za mało czekolady w czekoladzie, polecam polać je czekoladowym sosem. Najlepszy jest kiedy trochę przestygnie i zgęstnieje, chociaż ja nie zawsze na to czekam. Polecam go też do lodów (o tak!), naleśników i wszystkiego innego, co tylko nadaje się do jedzenia z czekoladą.


SKŁADNIKI:
  • tabliczka gorzkiej czekolady (im więcej % kakao, tym lepiej, ale nie przejmowałabym się za bardzo tym faktem :))
  • 1/5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mleko podgrzać (musi być gorące), zalać nim czekoladę i wymieszać. Dodać masło i cukier i energicznie wymieszać, aż do rozpuszczenia. Jeśli nie rozpuści się dokładnie, postawić na ogniu i podgrzać, ciągle mieszając. Gotowy sos przelać do dzbanka i poczekać, aż przestygnie i zgęstnieje (niekoniecznie).

9 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam czekoladę i wszystko co czekoladowe. a 2x czekolada, to aż nad to :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszko, jestem pewna, ze mimo zmian smakowała wybornie! A kształt...? Raczej typowy - jak dla mnie, taki babkowy. MOja forma, w której piekłam babkę Nigelli ostatnio ma jakieś 45 lat... i też jest typowa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ładnie puchata! :)) I ta czekolada z czekoladą mi odpowiada bardzo :-) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie podwojne rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie grzeszne ciasto Agnieszko :)) Tak mocno czekoladowe... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oo, jakie smakowite ciasto. Wygląda niezwykle kusząco, a do tego ten sosik. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy18.3.14

    Czy cisto jeszcze surowe a wyjść bardzo gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dosyć gęste. Jeśli trzymałaś/łeś się przepisu, to na pewno takie, jak powinno być. Czekam na wiadomość po upieczeniu ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy