siła smaku

Pieczone udka z kurczaka z suszonymi śliwkami

5
Kolejny przepis na kurczaka z dodatkiem suszonych śliwek. Zupełnie inny niż ten, za to równie pyszny. Pochodzi z bloga pookcook, który ostatnio urzeka mnie naprawdę fajnymi przepisami. Białe wino zastąpiłam, mniejszą ilością dobrego octu winnego, który też się nadał. Polecam i oryginał, i moją wersje.


SKŁADNIKI:
  • 8 nóżek z kurczaka (można oczywiście zastąpić podudziami)
  • pół szklanki suszonych śliwek
  • 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • 1/3 szklanki octu winnego (białego)
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1- 2 młode cebule
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Udka z kurczaka posolić, popieprzyć i obsmażyć na oliwie z oliwek. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śliwki przekroić, cebulę pokroić w pióra. Ocet wymieszać z bulionem, dodać tymianek, musztardę, oraz pokrojone śliwki i cebulę, wymieszać i zalać kurczaka. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 40 min, na ostatnie 10 min zdjąć pokrywkę, aby sos mógł zgęstnieć. Można podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszami, oraz z dodatkiem ulubionej sałaty. Dobrze będzie też smakować z grzankami. 


5 komentarzy: Leave Your Comments

  1. oj mniam, lubię śliwki w pieczeniach obiadowych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek suszonych śliwek do mięsa to świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobrze się zapowiada :)) Suszone śliwki piekę zawsze ze schabem, więc z kurczakiem też na pewno smakują pysznie :-) I miseczka! Jest śliczna. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy