SKŁADNIKI:
- pojedyncza pierś kurczaka
- pół szklanki świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 2- 3 łyżki sera gorgonzola
- 2 łyżki serka śmietankowego (ostatecznie może być śmietana, mleka nie polecam :))
- ząbek czosnku
- ok. 200 g makaronu
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Dodać szpinak i wymieszać, podsmażyć. W miseczce wymieszać ser gorgonzola z serkiem śmietankowym, wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem. Przygotowany sos wlać na patelnię, wymieszać i zagotować. Dusić, aż sos zgęstnieje (chwilę). Makaron przełożyć na patelnie, wymieszać z sosem i podawać.
Rewelacja! :) Sos musi być pyszny- bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się wspaniale - jestem pewna, że smakuje cudownie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Agnieszko, bardzo, ale to bardzo lubię to połączenie, ale ...bez kurczaka! Kiedyś miałam prawie codzienne:), później przerzuciłam się na sam szpinak, a teraz od czasu do czasu wracam...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdcznie!
Ja uwielbiam gorgonzole ze szpinakiem! Dawno nie jadłam nic w takim połączeniu. A makaron na zdjęciach wygląda szalenie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDanie brzmi pysznie ....
OdpowiedzUsuńgorgonzola jest fantastyczna, ostatnio wykorzystuję ją w 90% swoich dań !
OdpowiedzUsuńDokładnie tego szukałem, dzięki, super blog. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa serek śmietankowy- to chodzi o topiony?
OdpowiedzUsuńproszę o info jaki serek dodac do gorgonzoli?
OdpowiedzUsuńJa używam Arla Buko, ewentualnie takiego z Piątnicy. Coś jak ten: http://www.leclerc.com.pl/sklep/img_items/b/442/44228.jpg Pozdrawiam serdecznie!!
Usuń