siła smaku

Sałatka z pieczonej papryki

11
Papryka jest tym warzywem, za którym nie przepadam na surowo, ale przetworzone w każdy inny sposób tak! Oprócz tego, że najczęściej tylko ją marynowałam w słoikach na zimę, znalazłam ostatnio przepis Uli z foodmess, na sałatkę z pieczonej papryki. Przygotowania zajmują trochę czasu, no i najgorsze jest marynowanie przez całą noc, ale warto poczekać, bo sałatka jest naprawdę pyszna!



SKŁADNIKI: (u mnie z połowy porcji podanej przez Ulę)

  • 3 duże papryki
  • ocet winny (u mnie z czerwonego wina)
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia i pietruszka
  • sól, pieprz
Paprykę ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, piekarnik rozgrzać do temp. 200st C. Papryki wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut, co 15 minut przewracając papryki, aby zarumieniły się ze wszystkich stron. Jak sugeruje Ula, lepiej trzymać papryki dłużej w piekarniku niż krócej, żeby później łatwiej było zdjąć z niej skórkę. 


Kiedy po upieczeniu papryka lekko przestygnie (i nie będzie już parzyć rąk), zdjąć z niej skórę i pokroić w paseczki. Wymieszać z oliwą, octem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, dodać poszatkowane zioła, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na całą noc. Można przechowywać w lodówce 4-5 dni, lub zawekować słoiki pierwszego dnia i przechowywać znacznie dłużej.

Sałatka nadaje się naprawdę do wielu dań, można ją jeść na ciepło, jak i na zimno. Ja swoją porcję jadłam do wszystkiego i z każdym daniem. Szczególnie wam polecam!




AKCJA: paprykujemy, tu!
AKCJA II: warzywa psiankowate! u mopsa w kuchni ;) tu!!

11 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam aromat pieczonej papryki. Świetne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczenie papryki wydobywa całą jej słodycz :) Też znam przepis na sałatkę z pieczonej papryki, ale z makaronem i pesto - jest doskonała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam coś podobnego, ale w wersji tureckiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam kogoś, komu ta sałatka bardzo przypadłaby do gustu. Chyba w końcu wypróbuję ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Agnieszka masz absolutnie uroczy serwis! taki w starym stylu, ale słodki. Ja też nie przepadam za surową papryką, ale pieczona lub grillowana - to jest to!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczna filiżanka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam pieczoną paprykę. Jest pyszna :) Twoja na pewno również :) Odnośnie filiżanki zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami, jest piękna :) Jeśli chcesz by Twój przepis znalazł się w akcji paprykowej to proszę o umieszczenie linka do akcji lub bannerka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również tak jak shinju poproszę o dodanie banerka akcji warzywa psiankowate lub linka do zaproszenia http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285. Wówczas będę mogła zaakceptować przepis i znajdzie się w podsumowaniu. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Puk, puk, chciałam się przypomnieć w spr linka lub banerka. Chciałabym móc zaakceptować przepis, niedługo koniec akcji. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda super! Bardzo kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy