siła smaku

Ciasto dyniowe (bez jajek i cukru- czyli daktyle i tyle!!)

30
Jestem zachwycona (zresztą nie tylko ja!) bo ciasto jest naprawdę genialne!! Przede wszystkim chodzi tu o  składniki: nic niezdrowego i naprawdę każdy może sobie na nie pozwolić ;) Nie ma w nim jajek, ani żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, nie ma białego cukru, za to są daktyle, dużo dyni i aromatycznych przypraw. Białą mąkę, której ja użyłam, możecie zastąpić razową!! Przepis mam od mojej koleżanki Ewy, ale pochodzi ze strony wegedzieciak.pl. Jest to typowe, piernikowe ciasto, więc idealne na zbliżające się pory roku.


SKŁADNIKI:
  • 3 szklanki mąki pszennej (ale może być tez razowa)
  • 3 szklanki dyni startej na grubych oczkach
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 i 1/4 łyżeczki sody
  • 300 g daktyli bez pestek
  • przyprawy: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa (w sumie 2 łyżeczki) lub 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • opcjonalnie można dodać rodzynki i/lub słonecznik
Daktyle (można przekroić) przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą i podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż trochę się rozpuszczą i zmienią w coś w rodzaju bardzo gęstej marmolady/dżemu. (proces roztapiania trwa mniej więcej tyle, co odmierzanie i mieszanie pozostałych składników). Mąkę przesiać do miski, dodać startą dynie, sól, sodę, przyprawy i wymieszać. Dodać dynię i zalać olej, a następnie wyrobić ciasto (mi najlepiej wychodzi rękami). Dodać daktyle i wszystko jeszcze raz dokładnie zagnieść, aż składniki dobrze się połączą. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, przełożyć ciasto i wyrównać. Piec najpierw w temp. 200 stC w piekarniku nastawionym z termoobiegiem przez 15 minut, a następnie przez kolejne 40 minut w 180 stC (góra/dół), aż do 'suchego patyczka'. Ciasto kroić po przestudzeniu. 



Jedyny minus tego ciasta to tarcie dyni- nie należy do najprzyjemniejszych zadań! Dodatkowym problemem są też daktyle- garnek się przypala, więc jest co szorować.
Jeśli więc nie macie ochoty na męczarnie z dynią, albo po prostu nie przepadacie za pieczeniem takich ciast, zapraszam do Local Coffe!! :) Serwują tam właśnie to ciasto dyniowe (nie chwaląc się- mojego autorstwa :)) w przepysznym połączeniu z lodami śmietankowymi i czekoladowym, gęstym sosem!! Zapraszam Was serdecznie (również na inne dania i drinki do LC!)


Local Coffe
al. Komisji Edukacji Narodowej 47 lok. U9
(przy stacji metra Natolin)
02-797 Warszawa
facebook.com/localnie

30 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Agnieszko, wygląda smakowicie:). Rekomendacja, że piernikowe przekonuje mnie bardzo:). Mogłabym je piec nawet już, gdyby nie szarlotka, która jeszcze została:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O to coś dla mnie! Biorę przepis i jutro piekę;)
    Pozdrawiam bezjajecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Rewelacyjne to ciasto! Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A te daktyle świeże, czy suszone?

    OdpowiedzUsuń
  5. Suszone, najłatwiej jest zalać je wodą i wtedy rozpuścić, nie napisałam o tym, a powinnam ;) zaraz poprawię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne, piernikowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. ale musi być smakowite! :) częstuję się

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy29.9.11

    Musi być przepyszne. Z dynią, na mące razowej, i te daktyle, które jak dla mnie są słodyczą samą w sobie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Koniecznie muszę takie zrobić. Wygląda i z pewnością smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow!!! widzę, że się rozkręcasz w nowym miejscu szybko!!! A jaki piękny wystrój: kwiaty, wazon, wszystko takie gustowne!!! ciacho super :) pozdrówki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Rewelacja! To po prostu jest skazane na sukces smakowy!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A mnie nie straszne sa przypalone garnki i tarcie dyni :)) Ciasto wyglada przepysznie i na pewno sie na nie skusze.

    Sliczne zdjecia.

    Usciski Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. genialny przepis. pozostaje mi tylko wysępić dynię od dziadka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. fajne ciacho! dla mnie idealne wręcz, bo bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dyńkę możesz w robocie utrzeć, oszczędza dłonie :) Nie cierpię jej obierać, trzeć, bo rece obchodzą czymś okropnym... A ciasto brzmi super, takie zdrowie, proste!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja chyba zaryzykuję te obtarte palce i przypalony garnek, bo kocham daktyle i po prostu muszę wypróbowac ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. udało mi się zdobyć dynię i przymierzam się do ciasta w weekend. mam tylko pytanie - daktyli raczej nie zdobędę, więc jak myślisz, o ile powinnam zwiększyć ilość mąki/ zmniejszyć płynów?
    i piekłaś w keksówce czy na większej prostokątnej blasze?

    OdpowiedzUsuń
  18. Kaś, daktyle bardzo łatwo dostać, zazwyczaj leżą przy rodzynkach i orzechach :) Ciasto jest bardzo gęste, ale nie wydaje mi się, że daktyle mają na to aż taki wpływ :) Może po prostu dodaj zwykły cukier, a resztę zrób tak, jak w przepisie! I napisz koniecznie co wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  19. dzięki. sprawdzę czy są :) tak po prawdzie to nie przepadam za bakaliami, ale z drugiej strony nigdy nie jadłam daktyli... może by mi jednak posmakowały... jak będą to kupię i wypróbuję, jak nie to zrobię bez :) dam znać o efektach

    OdpowiedzUsuń
  20. aaa w końcu zrobiłam! z części ciast powstało ciasto a z części muffinki :) pyszne jest! mimo że użyłam wyłącznie mąki pełnoziarnistej, wyszło puszyste i bardzo sprężyste. lekko wilgotne i aromatyczne, no cudo! dzięki za super przepis
    p.s. ostatecznie dodałam daktyle. jako suszone owoce mi nie posmakowały (generalnie nie lubię tego typu bakalii), ale w cieście są całkowicie niewyczuwalne. co jest kolejną zaletą tego ciasta. daktyli jako "słodzika" użyję jeszcze nie raz :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Kaś! bardzo się cieszę, że Ci posmakowało :) i cieszę się, że przekonałaś się do daktyli!! ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  22. czy mogę zamiast mąki pszennej użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej, może też innej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno możesz użyć razowej ;)) z inną nie próbowałam ale pokombinuj ;)) nie sadze żeby mu zaszkodziło ;))

      Usuń
  23. Ciasto upieczone! Oficjalnie od dziś jest to ulubiony podwieczorek mojego rocznego synka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominiko, bardzo się cieszę, że Mu smakowało ;) Mam nadzieję, że reszcie też!! :)) Pozdrawiam!

      Usuń
  24. Anonimowy14.9.15

    na jaką formę ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 23cm średnica :) udanego pieczenia!!

      Usuń
  25. jakiej wielkości forma do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy