siła smaku

Rogaliki z marmoladą i instrukcja zawijania.

20
W poprzedni weekend piekliśmy rogaliki. Z marmoladą, kremem krówkowym i lemon curd. W środku przetrwała tylko marmolada, ale i tak były pyszne. Przepis na podstawie tego od Holgi, z moimi zmianami. A na końcu instrukcja zawijania rogali, gdyby ktoś miał z tym problem, albo chciał się upewnić :)  



SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki
  • pół szklanki cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • marmolada (a jeśli macie ochotę na większe wyzwania proponuję lemon curd, masę kajmakową, krem krówkowy, i inne)
  • szczypta soli
  • jajko + mleko do smarowania rogalików
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, jajko, wymieszać ręką, a następnie wlać mleko z drożdżami. Stopniowo dodawać po kawałku masła i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1h. Po tym czasie, ciasto dzielić na mniejsze kawałki, rozwałkowywać i lepić rogale zgodnie z instrukcją poniżej*.



*ciasto rozwałkować cienko, za pomocą talerza wyciąć okrąg i podzielić go na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułożyć nadzienie. Każdy trójkąt zawijać od szerszej do węższej strony na koniec formując kształt rogalika.

Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 12-15 minut, do momentu aż zrobią się brązowo- złote.

20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. No, Agnieszko Droga - piękne...!!! Zostały choć okruszki...?

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie śliczne rogaliki! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ochch, rogaliki z lemon curd??? wyciekło? szkoda.
    ale i tak pewnie były pyszne.
    Uwielbiam rogaliki, kocham je zwijać i zjadać.
    wyjątkowo apetyczne i fotogeniczne są te u Ciebie.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie rogaliki uwielbiam i chętnie do nich wracam. Chyba się skuszę i zrobię ponownie w weekend. Rodzinka się ucieszy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Rogalików to ja chyba nigdy nie robiłam... Twoje takie śliczne, więc bardzo zachęcają!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne, a te kremem krówkowym to mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak malowane!
    I tyle pysznego nadzienia.
    A zawijać rogaliki uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne te rogaliki! ech, muszę w końcu sama je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jakie one ładne i rumiane!

    OdpowiedzUsuń
  10. slicznie rumiane i musza byc pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Urocze malenstwa. A dlaczego przetrwala tylko marmolada? Ja chetnie bym sprobowala tych z masa krowkowa... :))

    Buziaczki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję wszystkim :)

    Maju- tylko marmolada została w środku! :) Reszta niestety trochę wyciekła, jednak lemon curd jest trochę za rzadkie, albo ja niedokładnie kleiłam rogaliki ;) było odczuwalne, ale to jednak nie to samo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh jakie cuuuuudo! :)
    A ja pije kawe 'o suchym pysku'... duzo bym dala za takiego rogalika, jeszcze cieplego...

    I bardzo fajna rysunkowa instrukcja 'obslugi rogalika' :)

    pozdrawiam cieplo!
    :*

    OdpowiedzUsuń
  14. Mi zawsze wszystko wycieka z rogalików oprócz marmolady i kostek czekolady które ładnie się topią w środku:) Twoje rogaliki wyglądają przepysznie:) Takie urocze i rumiane:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Patrze,patrze,patrze i patrze i napatrzec sie nie moge:)Wygladaja BOSKO!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak pierwszy raz robiłam rogaliki (trochę temu), to zastanawiałam się jak je zawijać, początkującym potrzebna taka instrukcja :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie wyglądają i pewnie rewelacyjnie smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo się cieszę, że je zrobiłaś. Niezwykle kształtne te Twoje rogaliki.
    Teraz mam ochotę na takie właśnie z lemon curd. ;)

    OdpowiedzUsuń