siła smaku

Bułka tarta - de luxe

5
Nie wiem dlaczego nigdy wcześniej nie pomyślałam o tym, że bułkę tartą, przygotowaną w domu, można od razu wzbogacić o różne smaki :) Pomysł pochodzi od ciastkowego bossa, Buddy'ego Valastro, który w każdym ze swoich programów na temat włoskiego gotowania podkreśla zalety urozmaiconej bułki tartej.



To naprawdę jest dobry pomysł, bo nie wymaga już żadnego innego doprawiania panierowanego mięsa. Nadaję się do wielu dań i naprawdę je urozmaica. Jeśli macie wysuszone bułki, to warto je w ten sposób wykorzystać :) Zioła i przyprawy dowolne, ale poniższa kombinacja daje naprawdę zadowalający efekt!



SKŁADNIKI:
(na ilość widoczną w słoiku. Proponuję zrobić najpierw mniejszą ilość z różnymi dodatkami i wybrać najlepsze połączenie)
  • dwie bułki (moje były pełnoziarniste) wysuszone
  • 3 łyżki parmezanu
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka (złocistej)
  • pół łyżeczki płatków chili
Wszystkie składniki zmielić za pomocą roota kuchennego, zblendować, zetrzeć na tarce lub zrobić cokolwiek innego, aby składniki rozdrobniły się na sypki piasek. Przełożyć do słoika, przechowywać w szczelnie zamkniętym, w chłodnym i ciemnym miejscu.

Tak przygotowana bułka tarta nadaje się do panierowania kotletów, kurczaka, warzyw i wszystkiego, co przyjdzie wam do głowy.


ps. w najbliższym czasie spodziewajcie się kilku nowych przepisów :) zgadnijcie kto mnie teraz inspiruje :)???

5 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Ciekawy pomysł, nigdy nie przyszło mi do głowy żeby spróbować takiej kombinacji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam bułkę tartą z parmezanem do panierowania! Ale nie pomyślałam o innych ziołach, z reguły dosypuje łyżeczkę eko bulionu w proszku. Piękne wnętrze, pokaż więcej zdjęć tej nastrojowej jadalni! Pozdrowienia serdeczne i do zobaczenia w akcji biało-czerwonej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne, a takie proste. tak zwykle jest z genialnymi pomysłami, że są banalne, tylko trzeba na nie wpaść.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. takie proste a jakie praktyczne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny i bardzo praktyczny pomysł z tą bułką tartą!:-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy