siła smaku

Ciasto z orzechami i miodem

12


Nowy Rok przywitałam tym ciastem. Orzechy, miód, kawa i mleko. Wspaniałe połączenie, więc wiedziałam, że będzie pyszne! Najlepsze jeszcze ciepłe, chociaż i po wystygnięciu ciasto pozostaje miękkie i wilgotne. Zrobiłam z połowy porcji, ale proponuje od razu przygotować normalnej wielkości, bo bardzo szybko znika!! Przepis z MW, w ilościach podanych przez Dorotuś na formę 22-23 cm.



SKŁADNIKI:

  • 2/3 szklanki cukru (dałam trochę mniejszą ilość cukru pudru)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • masło+ bułka tarta do formy
Cukier, miód, mleko, masło i kawę rozpuścić powoli w rondlu o grubym dnie, aż do rozpuszczenia się składników. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie białka z jajek ubić na sztywno (można dodać odrobinę soli, wtedy białka lepiej się ubiją). Wystudzoną masę przelać do miski, dodać orzechy, sodę i przyprawę do piernika i zmiksować do połączenia składników. Dodać mąkę i ponownie zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku ciągle miksując.  Na koniec drewnianą łyżką wmieszać do ciasta białka. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką, przelać gotowe ciasto. Piec przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka w temp. 180 st. C. Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ja ozdobiłam je jeszcze posiekanymi orzechami. 


12 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Piękne zdjęcia...i genialny obiekt do fotografowania. Chciałoby się, chociaż mały kawałeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak jak napisałaś... wspaniałe połączenie :) szczęśliwego nowego roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne ciacho i bardzo ciekawe zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda! Mam ochotę na kawałek... albo kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Orzechowe ciacha uwielbiam. Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... wygląda pysznie :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. ale zgrabniutkie to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  9. połączenie smaków - genialne ; )

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie ciasta, typu chlebek bananowy, czy ciasto orzechowe. A do tego dodatek miodu, mniam! A jak nie zje się w ciągu kilku dni, to można zrobić np. tosty francuskie, albo cake popsy, super :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobię, oj zrobię.
    orzechy i miód, ah ah :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wygląda!
    Orzechowo - miodowe połączenie - nie wyobrażam sobie jak miałoby być niedobre ;)
    Jak mówisz Agnieszko, że jest wilgotne - to zrobię :)

    Ściskam! :*

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy