siła smaku

Kotlety mielone z płatkami owsianymi

15
Do tej pory nie mogę uwierzyć, że w taki sposób można przygotować kotlety. Wychodzą o wiele lepsze, niż te przygotowane z bułką i jajkiem według tradycyjnych przepisów na kotlety mielone, którego używałam do tej pory. Zmiana na lepsze i zdrowsze! Serdecznie Wam polecam! Przepis na podstawie tego Ani z LS. 



SKŁADNIKI:

  • 2 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • pół szklanki gorącej wody
  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (ewentualnie drobiowego)
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • oliwa
Płatki owsiane przesypać do miseczki zalać gorącą wodą, wymieszać i odstawić do wystygnięcia (aż płatki owsiane się rozkleją). Mięso mielone przełożyć do miski, dodać wystudzoną masę z płatków owsianych, doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekany ząbek czosnku. Wyrobić masę i uformować kotlety (wyszło mi 8 średnich sztuk). Ok. dwie łyżki oliwy rozgrzać na patelni i smażyć kotlety przez 2-3 minuty z obu stron, aż zbrązowieją. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez około 25 minut. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami. 
Kotlety można również zamrozić, przekładając do pudełka lub woreczków foliowych po całkowitym wystygnięciu. Rozmrażać przez noc w lodówce. 

15 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Świetny pomysł! Na pewno wypróbuję w domowym zaciszu :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pomysłowo :) podoba mi się przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba pomysł. Płatki mam, mięso też, nie pozostaje nic innego jak zrobić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. popieram z całych sił, dodatek płatków nie tylko wzbogaca zdrowotność ale też smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy12.3.12

    Agnieszko, ależ mi miło, że odważyłaś się wypróbować ten przepis :) Widzę ponadto, że zareagowałaś dokładnie tak samo jak ja! Też nie byłam w stanie uwierzyć, że z takie połączenie może dać tak smakowite rezultaty :) Pzdr serdecznie Aniado (Lepszy Smak)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakoś nigdy nie przepadałam za mielonymi. Ciekawi mnie twoja wersja z płatkami owsianymi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy13.3.12

    Pyszne :) Zrobiłam wczoraj na obiad i jestem zachwycona ich lekkością i smakiem mięsa :) Bardzo dziękuję za inspirację.
    Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę, że przekonałaś się i zaryzykowałaś :) cieszę się, że smakowało ;)

      Usuń
  8. Hmm pierwszy raz słyszę o takim połączeniu, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy12.1.13

    Zobaczlam to na wloskiej kuchni.Powiedzieli, ze kotleciki mielone beda bardzo soczyste.
    Jestem pod wrazeniem i mysle, ze nareszcie beda takie jak moja babcia robila za dawnych lat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj i koniecznie daj znać czy Ci smakowały ;)

      Usuń
    2. Anonimowy7.1.15

      Witam...ojojoj...taki przepis..mnie dopiero dzisiaj,czyli 2 lata później po Twoim przepisie ,coś oświeciło czy można w ogóle mieszać płatki z mielonym i ku mojemu zaskoczeniu widzę że moja wiedza kulinarna jest kiepska(((((;;;

      Usuń
  10. Dzisiaj robiłam kotlety z Twojego przepisu i wyszły przepyszne. Teraz chyba inaczej nie będę robiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Wam smakowały ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy