Mus to pomysł na przepyszny, ale przede wszystkim niesamowicie szybki deser. Przygotowania zajmą Wam mniej więcej tyle, co połamanie czekolady na kawałki. W tym wypadku przygotowałam go z bananami (zgodnie z przepisem Gruszki z fartuszka- tu), ale następnym razem na pewno pokuszę się o inne owoce (maliny!), sorbet lub świeżą miętę. Gwarantuję, że jeśli raz go spróbujecie, często będziecie do niego wracać (wymyślając przeróżne kombinacje)!!
SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
- 200 ml śmietany kremówki 30% (lub 36%)
- 100 g (tabliczka) czekolady gorzkiej (min. 80% kakao)
- 2 banany
- 1-2 łyżki cukru pudru (dałam 1,5)
Śmietanę przelać do rondelka, dodać cukier puder, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż śmietana się zagotuje. W tym czasie połamać czekoladę na małe cząstki (im mniejsze, tym czekolada szybciej się rozpuści). Gdy śmietana się zagotuje, zdjąć z ognia i wrzucić do niej czekoladę. Śmietanę z czekoladą wymieszać za pomocą trzepaczki, aż kolor stanie się jednolity, a cała czekolada rozpuszczona. Banany obrać, pokroić w plastry, przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować za pomocą blendera na gładką i płynną masę. Do zmiksowanych bananów przelać czekoladowy płyn i miksować tak długo, aż wszystkie składniki się połączą, a masa stanie się gładka i puszysta. Gotowy mus przelać do szklanek lub pucharków, przestudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin (w mojej lodówce wystarczyło 1,5 h). Na 5 minut przed podaniem wyjąć z lodówki, żeby masa odtajała.
Musi byc przepyszny. Kazda kombinacja z czekolada bedzie dobra. Ja na pewno pokusilabym sie o dodanie malin :)) Moze sie wymienimy? Ja Ci dam kilka lawendowych ciasteczek a Ty mnie jedna taka szklaneczke z musem? :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Maju z ogromną przyjemnością :) Tylko myślisz, że mus wytrzyma podróż do Niemiec :D??
UsuńTo tak Agus wirtualnie sie wymienimy :))
Usuńmusi obłędnie smakować :) Świetne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńCzekolada i banany to zawsze udane polaczenie!
OdpowiedzUsuńbanan i czekolada w puchatej, musowej wersji?
OdpowiedzUsuńna pewno pycha!
O, ja ostatnio zrobiłam koktajl bananowo-czekoladowy, teraz czas na mus z prawdziwego zdarzenia :)
OdpowiedzUsuńbanan, CZEKOLADA, czego chciec więcej?
OdpowiedzUsuńWitam:)
OdpowiedzUsuńDzięki za fajny przepis:)
Zrobiłam wczoraj wieczorem,chłodzi się w lodówce a dziś będzie zjedzony:)
Daj znać koniecznie czy smakowało ;)
UsuńSuper przepis, który oczywiście wypróbowałam u siebie:D Było pysznie.
OdpowiedzUsuńWypróbowałem ten mus jako dodatek do lodów smażonych, niesamowite połączenie i za razem bajeczny smak jednym słowem pychotka:D polecam ten mus do różnych deserów ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował! :) Chętnie wypróbuję go jako dodatek do deserów, a nie sam deser!
UsuńAgnieszka polecam Tobie lody smażone jak dla mnie najlepsze lody kiedy kolwiek można takie zjeść ;) ten mus jest po prostu niesamowity, szybko sie robi a smak jak najbardziej w moim guśćie ;) Dzieki i będę dalej tworzył mus do różnych deserów.
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno, wygląda świetnie <3
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam, lekko zmodyfikowałam, zamiast cukru pudru dodałam kilka daktyli, bardzo fajny, póki co odstawiłam do lodówki, oblizałam łyżkę, będzie mega deser
OdpowiedzUsuńCzekam na opinie koncowa ;))
UsuńBardzo przyjemny! Użyłam co prawda tylko 1 banana i nie pieściłam się z blendowaniem go oddzielnie, tylko wrzuciłam prosto do ciepłej czekolady. Wystarczyło 1,5 h w lodówce (płaskie kokilki), żeby zjeść pyszny deser. Dzieci powiedziały, że to lody czekoladowo-bananowe :)
OdpowiedzUsuń