siła smaku

Risotto z kurkami i rozmarynem

15

Jeśli miałabym powiedzieć o czymś, co ostatnio jadłam, że jest obłędne, to bez wahania wybrałabym to danie! Bardzo proste danie dla cierpliwych (czyli na pewno nie dla mnie, ale jakoś sobie poradziła), bo tak jak przy każdym risotto, odmierzamy płyn porcjami. Teraz, kiedy sezon na kurki w pełni, nie sposób się mu oprzeć!! A nic lepiej nie pasuje do grzybów jak rozmaryn i tymianek (szczególnie z własnego balkonowego ogródka). Dzięki ziołom bardzo aromatyczne i orzeźwiające, może stanowić osobne danie, lub być dodatkiem, np. do pieczonych mięs. Serdecznie polecam!


SKŁADNIKI:
(na 2 duże porcje)
  • ok. 100 g kurek
  • 3/4 szklanki ryżu do risotto (użyłam arborio) 
  • ok. 500 ml bulionu (najlepiej domowego)*
  • pół cebuli cukrowej
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • masło
  • sól, pieprz
*zagotowując bulion warzywny dodałam gałązkę tymianku, dwie gałązki rozmarynu i 2 suszone grzybki, aby bulion przeszedł smakami risotto

Bulion lub wywar z warzyw i ziół zagotować, skręcić ogień i cały czas trzymać na małym ogniu. Kurki opłukać i dokładnie wysuszyć. Większe drobno pokroić, drobne zostawić w całości. Cebulę pokroić w drobna kosteczkę. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, dodać cebulę i zeszklić, ale nie przyrumienić. Do cebuli dodać grzyby, całość wymieszać i dusić przez około 5-7 minut, aż grzyby zmiękną. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do grzybów. Następnie dodać ryż i wszystko wymieszać, aby każde ziarenko pokryło się masłem. Na patelnię wlać porcję bulionu (filiżankę lub chochelkę), wymieszać i poczekać aż ryż wchłonie cały płyn. Stopniowo dodawać kolejne porcje płynu, czekając przed następną, aż cała poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż, od czasu do czasu mieszając. Przy dodawaniu ostatniej porcji bulionu, dodać świeże zioła i przyprawić (w miarę potrzeby) solą i pieprzem. Przed podaniem danie można posypać parmezanem.

Przy odgrzewaniu risotto (np. na drugi dzień) należy dodać nieco bulionu lub wody. Sprawi to, że risotto nie będzie suche, chociaż najlepiej smakuje świeżo przygotowane.

15 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Zdecydowanie osobne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko, ja też tak uważam :)

      Usuń
  2. Risotto jest jedną z moich ulubionych potraw, a dodając do tego kurki - musi być rewelacyjne ! Zrobię na pewno, tym bardziej, że ostatnio postanowiłem poodkrywać trochę nowych wersji tego genialnego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam zatem na relacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smak wakacji! pyszne, wykwintne i delikatne risotto, pełne tego, co najlepsze ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszamałabym coś kurkowego,grzybowego,a takie risotto? mmm!pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Boskie zestawienie! takie risotto mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam risotto, kurki też, wygląda pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że nie przepadam za grzybami, bo wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie! Mam nadzieje, ze uda mi sie gdzies dorwac kurki - tu, na Wyspach, nie sa specjalnie popularne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie powodzenia! Podobno można na nie trafić :)

      Usuń
  10. No to wpadłam po uszy! teraz pragnę kurek i risotto kurkowego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. przygotowałem ;) rewelacyjne !

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy