siła smaku

Kurczak z pieczarkami

8

Dziś przepis na naprawdę szybki i aromatyczny obiad. Przygotowany już dawno temu, kiedy pogoda dopisywała i włączenie piekarnika nie było najprzyjemniejsze. Lekki aromat grzybów nadaje udkom nowych smaków, a idealnie komponujący się ze wszystkimi grzybami tymianek daje dodatkowy aromat. Musicie wybaczyć mi brak zdjęć po upieczeniu, ale udka rozeszły się zanim zdążyłam wziąć do ręki aparat ;) Obiecuję, że u Was też tak szybko znikną!

SKŁADNIKI:
  • 8 udek z kurczaka
  • 150 g małych pieczarek (dzięki temu pięknie komponują się podane w całości)
  • gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz
  • oliwa
Udka umyć, osuszyć, natrzeć oliwą z oliwek (nadal używam tej w sprayu i dzięki niej udka 'otrzymały' tylko odpowiednią ilość oliwy). Oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w blaszce do pieczenia. Pieczarki umyć, większe pokroić i dołożyć do kurczaka. Na wierzchu ułożyć całe gałązki tymianku (można je wcześniej rozetrzeć chwile w dłoniach, żeby wydobyć więcej aromatu). Piec w temperaturze 180 st. C przez około 40 minut, aż udka nabiorą złotego koloru (jeśli udka są małe, należy skrócić odpowiednio czas pieczenia). 
Smacznego!



8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. mmm. narobiłaś smaka :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak i pieczarki, pycha! :) uwielbiam takie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też bardzo lubię to połączenie:) super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie!
    Ta kompozycja zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe połaczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm. nie mogę wchodzić na takie blogi o tej porze! Zdecydowanie! Od razu zgłodniałam! Ale dziękuję,bo przynajmniej wiem, co jutro będę miała na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać koniecznie jak wyszło i czy smakowało ;)

      Usuń
  7. A dziś włączenie piekarnika to dodatkowy argument za takim obiadem ;) Zapowiada się świetnie. Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy