siła smaku

Zapiekane nalesniki z kurczakiem

20


Jakiś czas temu mieliśmy na obiad przepyszne naleśniki z kurczakiem, papryką, pieczarkami i żółtym serem. Do usmażenia naleśników zbierałam się od dłuższego czasu, trzy razy przygotowywałam różne farsze i wówczas moje lenistwo brało górę i w końcu farsz zmieniał się w sos do makaronu ;) Nie wiem dlaczego tyle czasu się do tego zbierałam- w końcu usmażenia naleśników jest naprawdę bardzo proste, szybkie, no i zmywania nie ma za dużo. Tak jak w przypadku czekoladowego ciasta (tego), ważna jest 'metoda szklankowa', czyli odmierzania wszystkich składników taką samą szklanką. Ciasto będzie miało wówczas idealną konsystencję i nie sprawi problemów przy smażeniu. Jeśli lubicie wytrawne naleśniki- polecam te zapiekane! Warto jest przy nich rozgrzać na chwilę piekarnik, bo taki sposób na naleśniki sprawia, że są naprawdę sycącym i bardzo eleganckim daniem. Polecam!! 


Naleśniki
SKŁADNIKI:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2- 3 jajka (w zależności od tego jakiej szklanki używacie, przy założeniu, że 3 jajka- przy 250 ml)
  • 1 szklanka mleka
  • 7/8 (niepełna) szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka tłuszczu: stopionego masła (koniecznie spróbujcie!), oliwy lub oleju
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru
Mąkę przesiać do wysokiej miski, dodać jajka, sól, cukier, tłuszcz i mleko. Wymieszać dobrze trzepaczką (ostatecznie widelcem) lub zmiksować. Gładką masę rozrobić wodą i odstawić pod przykryciem na około 30 minut. Patelnię natłuścić olejem (ja nadmiar zbieram zawsze papierowymi ręcznikami, a następnie przed smażeniem każdego nowego naleśnika, przecieram patelnię natłuszczonym ręcznikiem), rozgrzać. Na rozgrzaną patelnie wylewać ciasto chochelką i rozprowadzać (kręcąc nadgarstkiem) po całej patelni. Kiedy wierzch naleśnika nie będzie już płynny, odwrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć (aż naleśnik dostanie piegów). Gotowe układać jeden na drugim i przykrywać, żeby nie obeschły. Wyszło mi 8 dużych naleśników, ale korzystałam ze szklanki o pojemności 200 ml.



SKŁADNIKI:
  • jedna, pojedyncza pierś z kurczaka
  • 6 sporych pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • pół szklanki startego sera żółtego
  • oliwa do smażenia

Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę (można przyprawić przyprawą do kurczaka) i usmażyć na oliwie.  Pieczarki pokroić w półplasterki i podsmażyć na tej samej patelni co kurczaka. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Kurczaka, pieczarki i paprykę przełożyć do rondelka, zalać śmietanką i doprawić. Zmniejszyć ogień i dusić do momentu, aż sos zgęstnieje. Na każdy naleśnik nałożyć dwie łyżki sosu, posypać żółtym serem i zawinąć w rulon. Gotowe naleśniki ułożyć obok siebie (dosyć ciasno) w naczyniu żaroodpornym i posypać żółtym serem (jeśli zostanie trochę sosu, można nim polać wierzch naleśników i dopiero posypać serem). Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 10 minut, aż ser się roztopi. Podawać gorące!

20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Chetnie wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie podane! uwielbiam wytrawna wersje naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny i konkretny pomysł na farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie przygotowane!

    OdpowiedzUsuń
  5. a tu jak zwykle apetycznie.! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, naleśniki na słono to zdecydowanie mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To lubię:) Z kurczakiem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam jeszcze naleśników w takiej wersji;) muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. naleśniki na wytrawnie, bardzo smacznie! :) do tego super pomysł, aby je zapiec :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy22.1.13

    pychaaa <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy17.11.13

    zrobiłam,dodatkowo dodałam pora- pycha! <3 wszyscy zajadali:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Por to super dodatek! Cieszę się, że smakowało!! ;)

      Usuń
  12. Zaraz będę je robić pierwszy raz:) oby sie udały ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i jak :) ???

      Usuń
    2. Ekstra! Udały się pysznie i mega wszystkim smakowały :) Na 100% wrócę do tego przepisu :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę!! ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  13. Pychota :) dziś robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis