siła smaku

Pierogi z kaszą i serem

16

Jesienne posiłki powinny być ciepłe (:)) i sycące, zdecydowanie mniej lekkie, niż te wiosenno- letnie. Przykładem są pierogi, koniecznie przysmażone z dodatkiem cebuli i drobno pokrojonej szynki. Nie przerażajcie się ilością kalorii- jesienne spacery są idealne na ich spalanie! Przepis według mojej Babci Hani- dziękuję!


SKŁADNIKI:
Farsz na pierogi:
(przygotować wcześniej niż ciasto, żeby ciasto nie wyschło)
  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 1/2 kg białego sera
  • duża cebula
  • smalec lub masło do podsmażenia
  • sól, pieprz, suszone oregano.
Dwie torebki kaszy ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Cebulę bardzo drobno pokroić i przesmażyć na smalcu lub maśle, pilnując, żeby się nie przypaliła i nie zbrązowiała. Ser biały rozdrobnić widelcem lub, w razie konieczności zmielić. Do kaszy dodać biały ser i przygotowaną cebulę. Doprawić solą i pieprzem oraz oregano. Dokładnie wymieszać.


Ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki
  • około szklanki ciepłej wody
  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać do niego wodę i olej. Szybko zagnieść gładkie ciasto. 

Odrywać lub odcinać kawałki ciasta, wałkować cienkie placki i wykrawać krążki za pomocą szklanki. Nakładać farsz na środek koła i zlepiać pierogi, łącząc brzegi do siebie. Gotowe pierogi układać na posypanej mąką tacy (inaczej będą się przyklejać). Gotować, wrzucając pierogi na osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.

Mrożenie pierogów:
Jeśli przygotujecie większą partię pierogów i wiecie, że nie zjecie wszystkich od razu- można je zamrozić. Ugotowane pierogi należy wystudzić, żeby były zimne. Ja najpierw układam pierogi na tacy obok siebie na płasko, ale tak, żeby żaden się nie stykał z drugim i zamrażam każdy pojedynczo. Kiedy pierogi są już zamrożone przekładam je do woreczka i układam w zamrażalniku. Dzięki temu każdy pierożek zamrożony jest osobno i zawsze mogę wyjąć tyle sztuk, na ile akurat mam ochotę.

16 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Z kaszą gryczaną jeszcze nie jadłam, z radością je przetestuję:) Uwielbiam pierogi, a od Babci są zawsze najlepsze:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłem już z kaszą gryczaną i bardzo mi smakowały. Robiłem takie podobne jak Ty i jeszcze wersję z bryndzą, również pyszniasta :-)
    A na zdjęciach wyglądają tak apetycznie, że zażyczyłbym sobie na obiad takie dwie miseczki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze takich nie jadłam, a kaszę bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam pierogi z kaszą gryczaną na festiwalu pieroga, były pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. po raz pierwszy widzę pierogi z kaszą, muszą smakować intrygująco;)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeszcze nie jadłam takiego nADzienia:) chętnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie robiłam z takim farszem,ale bardzo mi się podobają. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygladaja te Twoje pierozki Aga :) Ja za kasza gryczana co prawda nie przepadam ale w takiej wersji cos czuje, ze by mi posmakowala :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę czytać Twoich postów w pracy, bo od razu robię sie głodna! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. no niestety jest już tak od lat ale mnie niezmiennie co roku tak samo to drażni :)

    nie jadłam jeszcze takich pierogów. muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babcine przepisy mają w sobie coś, co nie pozwala odmówić sobie ich wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. chętnie wpadłabym do Ciebie na takie pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pierogi rewelacja, koniecznie muszę wypróbować z takim farszem, kasza i biały ser mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy3.5.13

    Pierogi do zamrażania przelewam odrobiną oleju - nie ma mowy o sklejaniu i nie schną

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy