siła smaku

Penne z sosem z sera gorgonzola i brokułami

15
Odchodząc od świąteczno- obfitych przepisów, dziś coś zupełnie prostego i bezmięsnego. Ten makaron robi się naprawdę szybko i wyjdzie nawet początkującym kucharzom! Pamiętajcie jednak, że nie wszyscy lubią wyraźny smak gorgonzoli i upewnijcie się, że nikomu nie będzie on przeszkadzał. Moim zdaniem połączenie gorgonzoli i brokułów (tak samo jak gorgonzoli i szpinaku) sprawdza się idealnie, ale ostatecznie możecie go zastąpić np. mascarpone. To naprawdę szybki obiad w kilku krokach! Polecam i zapraszam! ;)



SKŁADNIKI:
  • ok. 200 g makaronu penne
  • jeden niewielki brokuł
  • 125 g sera gorgonzola
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • parmezan do podania



Makaron ugotować al dente i odcedzić na sitku (nie przelewać! ZASADA JEST PROSTA: makaron do sałatek lub ewentualnie zup należy przelać na sitku zimną wodą, wówczas nie będzie kleisty i nie zrobi się jedną wielką bryłką ani w zupie ani w sałatce, natomiast makaron gotowany do sosu nie powinien być przelewany wodą, ponieważ pozostała skrobia na makaronie sprawi, że makaron będzie bardziej kleisty i lepiej oblepi się sosem). Od brokuła odkroić grubą łodygę i podzielić go na mniejsze różyczki. Zagotować wodę w garnku, osolić i na wrzątek wrzucić różyczki brokuła na 3-4 minuty. Odcedzić.


Na patelnię, najlepiej w woku, wlać dwie łyżki oliwy i dodać przeciśnięty czosnek. Delikatnie przesmażyć, ale nie zrumienić, bo czosnek stanie się gorzki i popsuje smak potrawy. Dlatego najlepiej czosnek połączyć z zimną oliwą i stopniowo podgrzewać. 


Na patelnię wlać 2-3 łyżki śmietany (w zależności od tego czy lubicie więcej lub mniej sosu) i wkruszyć ser gorgonzola. Wymieszać dokładnie i podgrzewać na średnim ogniu, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy ze śmietaną. 



Do sosu dodać brokuły i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki się połączą. Podgrzać 1-2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodać makaron i dokładnie połączyć. Gotowy makaron przełożyć na talerze i posypać parmezanem. 





15 komentarzy: Leave Your Comments

  1. uwielbiam makarony! a wersja z serem i brokułami to jedna z moich ulubionych :)
    nawet jadłam kilka dni temu! :D tylko, że z camembertem i jeszcze dodałam orzechy, polecam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzi lubię takie makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam penne. to takie moje małe uzależnienie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy20.7.13

    a co z gałką muszkatowłową? dobrze się będzie komponować z niebieskim śmierdziuszkiem?:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy9.11.13

    Dzisiaj taki u mnie obiad. Uwielbiam brokuły i gorgonzole . Szybkie danie i bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy17.1.14

    Lepsze ze szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy5.3.15

    Próbowałam ze szpinakiem i chyba wolę to. Mój partner odwrotnie, więc jest 1:1. Dziękuję za przepis. Kolejne do sprawdzenia.
    Pozdrawiam.Ola.

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie robię i trafiłem na ten przepis, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy