Uwielbiam śniadania złożone z kubka jogurtu naturalnego i domowego musli. Osobiście nie mogę doczekać się także owocowego sezonu, kiedy do granoli będę mogła dorzucić świeże truskawki, maliny czy jagody! Na razie jednak wystarcza mi sama miodowa granola, bo przygotowana z poniższego przepisu, nie wymaga żadnych dodatków. Zrobienie jej zajmie Wam chwilę, chociaż przy pieczeniu trzeba ją co jakiś czas przemieszać. Musli stygnie w ciepłym piekarniku i wtedy także nabiera chrupkości, więc nie przejmujcie się, jeśli po upieczeniu będzie wydawała Wam się za miękka. Z przepisu wyszły mi dwa słoiki widoczne na zdjęciu- w sam raz na kilka śniadań! Jeśli nigdy nie przygotowywaliście domowej granoli polecam Wam (oprócz tego przepisu) również chrupiące cynamonowe musli (tu). Obydwie wersje są tak samo pyszne!
SKŁADNIKI:
- 250 g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 100 g ziaren słonecznika
- 50 g płatków migdałów
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego (ew. słonecznikowego)
- 150 ml soku jabłkowego jednodniowego
- 1 łyżka brązowego cukru
Płatki wsypać do miski, dodać słonecznik i migdały. Wlać miód i olej oraz sok jabłkowy i wszystko dokładnie wymieszać. Dosłodzić łyżką brązowego cukru (chyba, że lubicie mniej słodkie musli - wówczas można pominąć). Na dno foremki wysypać granolę i równomiernie rozłożyć (piekłam w płaskiej, prostokątnej formie 20x30 cm). Granolę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piec przez godzinę. Musli należy co jakiś czas (co 10 minut) przemieszać, aby zarumieniło się równomiernie. Studzić musli w ciepłym piekarniku- wówczas nabierze chrupkości. Przełożyć do szczelnie zamykanych słoików.
Smacznego!
Wygląda jak złoto ;) Pysznie! A właśnie szukałam nowego przepisu na domową granolę. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDaj koniecznie znać czy smakowała :)
Usuńuwielbiam granolę:)
OdpowiedzUsuńTo zupełnie jak ja :)
Usuńmiodowa brzmi smacznie, to zdecydowanie smaki dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie!
Usuńpysznie brzmi i wygląda:)
OdpowiedzUsuńI dokładnie takie jest ;)
UsuńWygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńdzień bez muesli dniem straconym :D zdarza mi się jeść je na śniadanie obiad i kolację :D
OdpowiedzUsuńJesteś prawdziwym fanem ;) Musisz zrobić musli z tego przepisu! Ściskam!!
Usuń