siła smaku

Marchewkowe ciasto z orzechami i ananasem

24
Na blogu pojawiły się już dwa inne ciasta marchewkowe, ale tamte przepisy zdecydowanie różnią się od poniższego. Przez dodatek ananasa i orzechów to ciasto nie jest typowym marchewkowym wypiekiem, a słodkim owocowo- warzywnym ciastem z lekką orzechową nutą. Dla mnie to typowo jesienne smaki, ale na obecną porę roku także się sprawdzi. Nie zapomnijcie o miękkim kremie twarożkowym- idealnie uzupełnia ciasto, chociaż sprawia, że to mega słodki wypiek! Serdecznie Wam polecam!


SKŁADNIKI:
  • 115 g mąki pszennej
  • pół szklanki białego cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/4 łyżeczki korzennych przypraw: zmielone goździki, gałka muszkatołowa, zmielonego ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 (ubita) szklanka marchewki (startej na tarce o średnich oczkach) - użyłam trzech średnich marchewek
  • pół szklanki posiekanych ananasów
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę i proszek. Wsypać wszystkie przyprawy: cynamon, goździki, gałkę i ziele i dodać szczyptę soli. Wszystkie suche składniki wymieszać. W drugiej misce jajka rokłócić z olejem i wlać do suchych składników. Dodać marchewkę, posiekane ananasy i orzechy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę (ja użyłam okrągłej o średnicy 24 cm, ale możecie użyć mniejszej lub kwadratowej, wówczas ciasto będzie wyższe) wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka (wbić drewniany patyk do szaszłyków w ciasto i po wyjęciu sprawdzić, czy nie jest mokry). Ciasto wystudzić po wyjęciu z piekarnika.

Masa twarożkowa:
  • 300 g serka śmietankowego (użyłam Arla Buko)
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek masła
  • łyżeczka esencji z wanilii
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie zmiksować, żeby nie pozostały grudki. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał (krem i tak pozostaje dosyć miękki). 
Smacznego!





24 komentarze: Leave Your Comments

  1. Marchewkowe ciasta są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham marchewkowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta! Marchewka i ananas w wypiekach, to doskonałe połączenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je bardzo lubię :) Również pozdrawiam :*

      Usuń
  4. też jestem wielką fanką marchewkowych!:) pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię marchewkowe wypieki- są bardzo aromatyczne i korzenne :)

      Usuń
  5. Piekłam, jest pyszne! Twoje zdjęcia są cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie hawajskie bym powiedziała :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie trochę tak :D Chociaż nie wiem, czy oni tam pieką marchewkowe ciasta ;) Ale z ananasem na pewno!

      Usuń
  7. dozwolona jest zamiana na inny olej.? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że bez problemu możesz użyć takiej samej ilości oleju słonecznikowego ;) Z pestek z winogron itd. bym nie ryzykowała bo ma charakterystyczny smak, który zostaje w cieście ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. ale mnie teraz naszło na ciacho marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj tego przepisu ;) bedzie Ci smakowac ;)

      Usuń
  9. świetne , zdrowe marchewkowe <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Zostało coś dla mnie?:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nemi, jeszcze jeden kawałeczek uchował się w lodówce- zaprasszam serdecznie! Również pozdrawiam ;)

      Usuń
  11. to moje ulubione ciasto ale dawno go nie robiłam... eeh ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższy czas nadrobić zaległości ;) Ściskam!

      Usuń
  12. też go ostatnio robiłam :) Bardzo nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy20.3.13

    Robiłam je i było rewelacyjne :) muszę je kiedyś powtórzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy29.4.15

    Czy ananas ma być świeży czy z puszki?
    (Marzena)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używałam z puszki, ale moze byc i świeży ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy