Znam wiele przepisów nazywanych mianem leczo i wiem, że w każdym domu inaczej się je przygotowuje. Ja najbardziej lubię, kiedy leczo nie jest zbyt gęste i można w nim moczyć kawałki świeżego chleba. To mój ulubiony przepis! Jest trochę pracochłonny, ale przesmażenie warzyw daje przepyszny efekt!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
- 1 pętko dobrej jakości kiełbasy (moja była od Dziadka)
- 1 duża papryka
- 30 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 puszki pomidorów bez skóry
- 1 cukinia
- sól, pieprz, majeranek
- smalec do smażenia (lub inny tłuszcz)
Kiełbasę obrać w razie konieczności i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz (jeśli kiełbasa jest dość tłusta, dajcie go jak najmniej) i dodać kiełbasę. Przesmażyć, aż lekko zbrązowieje i przełożyć do dużego garnka. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć (z dodatkiem soli, aby się nie przypaliła) na tłuszczu po kiełbasie. Pieczarki (obrać) pokroić w cząstki i dodać do cebuli. Gdy woda z pieczarek odparuje z patelni, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wszystko razem przesmażyć ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do kiełbasy, dodać pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu, aż pomidory się rozgotują. Cukinie pokroić w półplasterki i dodać do leczo. Dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i podgrzewać, aż cukinia zmięknie (nie zajmie to długo, bo cukinia szybko robi się miękka). Podawać gorące z dodatkiem pieczywa. Leczo (moim zdaniem) jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.
takie właśnie leczo lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńja też ;)
UsuńZgłodniałam!!!
OdpowiedzUsuńJa po dzisiejszym obiedzie zdecydowanie nie ;))
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Ja robię podobne leczo ale bez pieczarek i również maczam w nim chleb :)
OdpowiedzUsuńPieczarki nie sa konieczne ale lubię dodatek grzybów do leczo ;)
UsuńFaktycznie, na leczo każdy ma swój patent. Ale ja też lubię moczyć w sosie chleb, i nie lubię zbyt tłustego, a są tacy, którzy robią bardzo tłuste leczo.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
O nieee za tłustym tez nie przepadam ;) lubię wytopić tłuszcz z kiełbasy i zostawić go na patelni ;)
UsuńAle pysznie wygląda! Też uwielbiam maczać w leczo świeży chlebek:-) Mniam!
OdpowiedzUsuńPyszności!! ;)
UsuńNiezastąpione danie! Uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńProsto, a jakże smaczne danie Ci wyszło Agnieszko :) Zapraszam też do spróbowania mojej wersji - Leczo.net.pl
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuń