siła smaku

Leczo z kiełbasą i cukinią

13
Znam wiele przepisów nazywanych mianem leczo i wiem, że w każdym domu inaczej się je przygotowuje. Ja najbardziej lubię, kiedy leczo nie jest zbyt gęste i można w nim moczyć kawałki świeżego chleba. To mój ulubiony przepis! Jest trochę pracochłonny, ale przesmażenie warzyw daje przepyszny efekt! 
Smacznego!



SKŁADNIKI:
  • 1 pętko dobrej jakości kiełbasy (moja była od Dziadka)
  • 1 duża papryka
  • 30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 puszki pomidorów bez skóry
  • 1 cukinia
  • sól, pieprz, majeranek
  • smalec do smażenia (lub inny tłuszcz)
Kiełbasę obrać w razie konieczności i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz (jeśli kiełbasa jest dość tłusta, dajcie go jak najmniej) i dodać kiełbasę. Przesmażyć, aż lekko zbrązowieje i przełożyć do dużego garnka. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć (z dodatkiem soli, aby się nie przypaliła) na tłuszczu po kiełbasie. Pieczarki (obrać) pokroić w cząstki i dodać do cebuli. Gdy woda z pieczarek odparuje z patelni, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i wszystko razem przesmażyć ok. 5 minut. Warzywa przełożyć do kiełbasy, dodać pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu, aż pomidory się rozgotują. Cukinie pokroić w półplasterki i dodać do leczo. Dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majerankiem i podgrzewać, aż cukinia zmięknie (nie zajmie to długo, bo cukinia szybko robi się miękka). Podawać gorące z dodatkiem pieczywa. Leczo (moim zdaniem) jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.


13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. takie właśnie leczo lubię najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja po dzisiejszym obiedzie zdecydowanie nie ;))

      Usuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! Ja robię podobne leczo ale bez pieczarek i również maczam w nim chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarki nie sa konieczne ale lubię dodatek grzybów do leczo ;)

      Usuń
  4. Faktycznie, na leczo każdy ma swój patent. Ale ja też lubię moczyć w sosie chleb, i nie lubię zbyt tłustego, a są tacy, którzy robią bardzo tłuste leczo.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nieee za tłustym tez nie przepadam ;) lubię wytopić tłuszcz z kiełbasy i zostawić go na patelni ;)

      Usuń
  5. Ale pysznie wygląda! Też uwielbiam maczać w leczo świeży chlebek:-) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezastąpione danie! Uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto, a jakże smaczne danie Ci wyszło Agnieszko :) Zapraszam też do spróbowania mojej wersji - Leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy