siła smaku

Placki ze szpinaku, fety i suszonych pomidorów

21
Placki powstały trochę z lenistwa, a trochę z chęci znalezienia nowego sposobu podania szpinaku. Dla mnie szpinak najlepiej sprawdza się w towarzystwie suszonych pomidorów i fety, więc w plackach również nie mogło ich zabraknąć. Dzięki temu powstały bardzo proste i szybkie placuszki, które z dodatkiem odrobiny jogurtu naturalnego i szczypiorku, stanowią pyszne danie! Serdecznie polecam wszystkim miłośnikom szpinaku :)


SKŁADNIKI:
  • 200 g świeżego szpinaku w liściach
  • 4- 5 połówek suszonych pomidorów
  • dwie (spore) łyżki fety
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • oliwa do smażenia
  • jogurt naturalny i szczypiorek do podania (opcjonalnie)
Szpinak umyć, obrać, większe liście przekroić. Wrzucić na chwilę na patelnie i pogrzać, aby liście zwiędły. Przełożyć do miski, dodać drobno pokrojone suszone pomidory, fetę, wbić jajko i doprawić solą, pieprzem i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Na patelni rozgrzać oliwę. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor (na średnio ciepłej temperaturze, aby placki usmażyły się również w środku). Podawać gorące z dodatkiem jogurtu lub sosu czosnkowego (z tego przepisu).

Smacznego!

21 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Apetyczne te placuszki, a jeśli mają w sobie połączenie fety i suszonych pomidorów, wiem, że bym je polubiła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię takie połączenie ;)

      Usuń
  2. Brzmi dość oleiście, ale pysznie bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można odsączyć placuszki na ręczniku papierowym ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. pewnie już nic dla mnie nie zostało...
      ;)

      Usuń
  4. Coś dla mnie, uwielbiam wszystkie składniki i akurat mam wszystko w domu więc mam już pomysł na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej wersji placuszków szpinakowych nie jadłam. Mój ulubiony szpinak robię bez czosnku, ze śmietanką i posypany posiekanym jajkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja uwielbiam z sadzonym jajkiem ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Zobaczyłem suszone pomidorki i szpinak i poczułem się wezwany ;-)
    Robiłem podobne dodając Twoje dodatki do masy ziemniaczanej w plackach ziemniaczanych, ale bez ziemniaków mogą być dużo smaczniejsze.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo a ja bym chętnie spróbowała wersji ziemniaczanej ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Pyszny pomysł na wykorzystanie szpinaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać czy smakowało ;)

      Usuń
  9. Wyglądają bardzo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne te placuszki , to lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy