siła smaku

Cynamonowe gofry z gruszkami

20
Pozostając w korzennych aromatach, czas na cynamonowe gofry z gruszkami w karmelu. To naprawdę idealny pomysł na długie i leniwe śniadanie. Nie odchodźcie tylko za daleko od karmelu na patelni, bo bardzo łatwo się przypala ;) Przygotowanie gofrów nie zajmie Wam dużo czasu. Jeśli tylko będziecie mieć wolny dzień- koniecznie przygotujcie je na śniadanie!


SKŁADNIKI:
Gofry:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Dokładnie wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z masłem i mlekiem i połączyć razem z mąką z dodatkami (zmiksować na gładką masę). Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki tylko do połączenia składników. Gofrownicę rozgrzać, wlać porcję ciasta i piec, aż gofry ładnie się zarumienią (w zależności od mocy gofrownicy, będą się one piekły dłużej lub krócej- najlepiej sprawdzać to na bieżąco). Moje gofry piekły się przez około 8-10 minut. 

Gruszki w karmelu:
  • 2 średnie gruszki
  • 60 g masła
  • 100 g brązowego cukru
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Na patelni (na średnim ogniu) rozgrzać masło, dodać cukier i 2 łyżki wody. Gotować, aż płyn zgęstnieje i nabierze konsystencji karmelu. Karmel zdjąć z ognia, dodać pokrojone gruszki i obtoczyć. Przełożyć gruszki na gotowe gofry i podawać.
Smacznego!

20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Jak z obrazka! ah jak dawno nie jadłam gofrów! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Najwyższy czas nadrobić!

      Usuń
  2. Pysznie i aromatycznie :) Oj, szalejesz Aga :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały smakować obłędnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie przygotuję w niedzielę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja myślę,że gofery będą lepsze na śniadanie w dzień pracujący-by go sobie choć trochę umilić..:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałabym baaardzo wcześnie spać, żeby zdążyć je przygotować :) To chyba nie dla mnie! :)

      Usuń
  6. Gdybym tylko miała gofrownicę... Takie są piękne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zainwestuj!! Przydaje się :)

      Usuń
  7. Anonimowy25.10.13

    ahh pachnie mi tu jesienią!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bym zjadła Twoje gofry z cream fresh z wanilia:) ale zapach muszę mieć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo byłoby pysznie! To co ja gofry, Ty waniloową śmietankę? ;)

      Usuń
  9. Anonimowy5.11.13

    Eee.... Vanitas, vanitatum et omni vanitas. No i było....

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy