siła smaku

Musli piernikowe

19
To musli smakuje dla mnie świętami Bożego Narodzenia :) Jest piernikowe z żurawiną, a do tego użycie soku pomarańczowego dodało jeszcze więcej aromatów. To naprawdę pyszny pomysł na śniadanie, a do tego możecie już zacząć wprowadzać przedświąteczny nastrój!  


SKŁADNIKI:
  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g otrębów żytnich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Płatki owsiane wymieszać z otrębami, żurawiną i słonecznikiem. Wlać sok pomarańczowy, dodać przyprawy, miód i olej i wszystko dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita (dosyć mokra i lepka) papka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać za pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez około 40-45 minut. Co jakiś czas (10 minut) należy wszystkie składniki dokładnie przemieszać, aby musli zarumieniło się równomiernie. Dokładnie wystudzić i przełożyć do szczelnego słoika.





Nie przejmujcie się, jeśli Wasze musli po wyjęciu z piekarnika nie jest wystarczająco chrupiące- musli nabiera chrupkości, kiedy stygnie. Możecie je przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach przez naprawdę długi czas! Osobiście nie wiem przez ile, bo u mnie znika bardzo szybko ;)





19 komentarzy: Leave Your Comments

  1. a więc to już czas? cały rok czekam na piernikowe, świąteczne musli!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to już ten moment ;) dlaczego nie cieszyć sie nim dłużej niż co roku?? :)

      Usuń
  2. Fajtycznie swiateczne bardzo! Rzadko robie domowe musli, ale na to chyba sie skusze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio robię średnio raz w tygodniu! Uwielbiamy takie śniadania, często też musli służy nam za przekąskę w ciągu dnia ;) Na blogu znajdziesz kilka innych przepisów na domowe musli, m.in miodowe czy cynamonowe. Serdecznie zapraszam!

      Usuń
  3. O jejuniuuu :)) ja chcę Święta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. taka piernikowa granola idealnie sprawdzi się zimą i nie tylko :) lubię pochrupać coś pysznego i zdrowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zupełnie jak u nas- pyszne na śniadanie i bardzo dobre na przekąskę :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Zrobie! Na 1000% :) Zapachnialo swietami...

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju, koniecznie daj znać jak wyszło! Równie mocno ściskam! ps. U Was też jeszcze tak ciepło?

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Żurawina i aromat pierników- też je uwielbiam!

      Usuń
  7. niech mi się tylko moje musli skończy to zrobię właśnie to!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie masz aktualnie? Czekam na relacje jak wyszło :)

      Usuń
  8. Ależ to musi pięknie pachnieć :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak Ewelinko- pachnie bosko! A jeszcze lepiej pachnie w całym domu, kiedy się je piecze :)

      Usuń
  9. I dokładnie tak samo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. "Domowe" musli jest najlepsze :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz piękę przynajmniej raz w tygodniu ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy