siła smaku

Krem z pomidorów i marchewki

6
Szare i ponure dni (a do tego deszczowe!) są już co raz krótsze, a słońca (i światła!) coraz mniej. Czuję się trochę jak kret, bo całą jaśniejszą część dnia i tak spędzam w pracy :) 

Dlatego po pracy uwielbiam gorące i pożywne zupy w bardzo słonecznych kolorach. Krem z pomidorów i marchewki właśnie do takich należy, a dodatek pomarańczowego soku przypomina mi o lecie! Dodatkowo bardzo kojąco działa na mnie miksowanie zupy i szum blendera :) Po kolejnym ciężkim dniu spróbujcie, że to naprawdę działa!


SKŁADNIKI:

  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • kawałek pora
  • 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • łyżeczka pasty lub koncentratu pomidorowego
  • puszka (400 g) pomidorów bez skórki
  • sól, pieprz
  • pół filizanki soku pomarańczowego


Marchewki, pietruszki, seler i pora obrać, przełożyć do garnka i zalać wodą (ok. 1 litra). Zagotować, dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut). Po tym czasie wywar odcedzić, pietruszkę, pora i selera odłożyć a marchewki pokroić w kostkę. Pokrojoną marchewkę przełożyć spowrotem do wywaru, dodać pomidory z puszki i pastę lub koncentrat. Zagotować i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić na chwilę, a następnie zmiksować zupę za pomocą blendera. Ponownie poostawić do gotowania, sokiem pomarańczowym rozcieńczyć zupę do uzyskania odpowiedniej (dla nas) konsystencji*. (*jak widzicie ja lubię baaardzo gęstą, a jeszcze i tak dodaję do niej ryż ;) ). Doprawić solą i pieprzem do smaku i zagotować. 

Zupę można podawać bez żadnych dodatków, przepyszna jest również z grzankami usmażonymi na oliwie czosnkowej lub grubo pokrojoną mozzarellą czy kozim serem. Mega gęsty efekt uzyskacie dodając do niej ryż :) 
Smacznego!

6 komentarzy: Leave Your Comments

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy