siła smaku

Najłatwiejsze ciasto na pizzę

22
Jestem o tym przekonana, że nigdy (i mówię to z pełną świadomością) nie znajdziecie prostszego i łatwiejszego przepisu na ciasto na pizzę. A najlepsze w całym przepise jest to, że ciasto nie wymaga nawet chwili zagniatania ;) Wałkowanie też nie było zbyt konieczne, pizza łatwo się formuje i nie ściąga (mi za pomocą wałka po prostu było łatwiej :))
Ale uwaga! Musicie być zwolennikami cieniutkiego ciasta, lekko chrupiącego  (nie tak do połamania zębów) i dokładnie takiego, jakie Włosi lubią najbardziej (a przynajmniej z założenia Włosi nie uznają grubej drożdżowej bułki, która tak dobrze przyjęła się u nas).
Dla mnie to ciasto to aktualny hit tego roku :) !!!
Wypróbujcie koniecznie, jeśli lubicie ten rodzaj pizzy :)
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Ja zmodyfikowałam przepis, do ilości jednego opakowania drożdży instant (7g). Wystarczyło na dwie całkiem spore blaszki cienkiego ciasta.



SKŁADNIKI:
(na dwie pizze ok. 20x30 cm)
  • 350 g mąki pszennej 
  • opakowanie (7 g) suchych drożdży instant
  • łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 210 g ciepłej wody (niepełna szklanka)
  • oliwa (do wysmarowania blachy)
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier i zalać ciepłą wodą. Wszystkie składniki wymieszać krótko do połączenia za pomocą drewnianej łyżki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po dwóch godzinach.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat, zeskrobując resztki pozostałe w misce. Uformować kulę (ciasto jest dosyć rzadkie, ale nie stanowi problemu jego formowanie). Kulę ciasta podzielić na dwie części, odsunąć je od siebie na ok. 10 cm i przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić na kolejne 30 minut.
Po 30 minutach.
Każdą z kul rozwałkować (lub rozciągnąć) do wielkości blaszki, na której pizza będzie się piekła. Ja blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia ale możecie ją także posmarować oliwą. Ciasto posmarować sosem pomidorowym (na przykład z tego przepisu) , dodać ulubione składniki. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. (ja swoją pizzę piekłam krócej, około 25 minut, ale mój piekarnik bardzo mocno grzeje na najwyższej temp.). 
Smacznego!







22 komentarze: Leave Your Comments

  1. Ciekawy przepis! Lubie pizzę na cienkim spodzie :) Ja swojego ciasta nie zostawiam w ogóle do wyrośnięcia, wykładam go, rozciągam ręką, kładę dodatki i do piekarnika :) W składnikach podałaś oliwę a potem w opisie ją pominęłaś. Ile się jej daje? 2-3 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa jest tylko do posmarowania blachy. Ja ją pominęłam bo piekłam na papierze do pieczenia. Dziękuję za czujność, już poprawiam ;)

      Usuń
  2. Anonimowy21.1.14

    Można zrobić z mąką pszenną pełnoziarnista, bądź owsianą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mieszając zwykłą mąkę pszenną z pełnoziarnistą (np. 250 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej) nie powinno zaszkodzić. Podobnie z owsianą. Nie powinno to stanowić problemu, ale sama nie próbowałam, więc pewności, że wyjdzie nie daję. Na pewno nie próbowałabym z samej pełnoziarnistej lub owsianej. Jeśli spróbujesz, koniecznie daj znać jak wyszło :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. z suszonych drożdży nie próbowałam robić ciasta an pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można w tym przepisie użyć świeżych (7 g suszonych = 25 g świeżych drożdży), ale suszone mają ten plus, że zawsze można je mieć pod ręką i przechowywać bardzo długo. Dzięki temu przygotowań ciasta na pizzę, nie trzeba planować ;)

      Usuń
  4. Ogólnie też wolę świeże drożdże, ale w pizzy na cienkim spodzie suszone dobrze się sprawdzają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Ciasto aż tak na nich nie rośnie i przez to jest przepyszne :)

      Usuń
  5. u mnie dzisiaj najłatwiejszy chleb :P również nie przepadam za grubym spodem do pizzy (mama taki robiła). chociaż nie można mu odmówić domowego uroku ;) szkoda, że po jednym kawałku niemiłosiernie zapycha. mój narzeczony ostatnio zrobił pizzę na kolację i była po prostu pysznaaaa <3 z podwójnym serem i podwójnym salami, więc niezbyt dietetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasia, z jakiego przepisu ?? :) mmm pizza musiała być przepyszna!!

      Usuń
  6. Ja z czasem nabrałam wprawy z pałeczkami :) Nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać ;D

    A takiego sposobu na ciasto na pizze nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też będę ćwiczyć ;) Ściskam!

      Usuń
  7. Ok, plan jest taki - jeśli uda mi się zarobić ciasto między wyrywaniem a wierceniem, po czym upiec pizze po pracy, to rzeczywiście będzie to najłatwiejszy i najszybszy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrywanie i wiercenie brzmi strasznie!! Boli?? Mam nadzieje, że się udało :))

      Usuń
    2. Wyrywanie i wiercenie czy pizza ? :P Pizza się udała jak najbardziej. Już nawet 2 razy :) Bardzo fajnie się też sprawdza na kamieniu, tylko wtedy piekę ją około 5-7 min w 290 stopniach ;)

      Usuń
    3. Też bym chciała taki kamień ale podobno jest mega ciężki i najpierw muszę porządnie przypakować :D Wyrywanie i wiercenie czy boli?? ;)

      Usuń
    4. Nic nie boli ;) Fakt, kamień jest ciężki, ale warto się pomęczyć :)

      Usuń
  8. Anonimowy30.3.15

    Jaka grubość tego ciasta które mam rozciągnąć na blasze? Zrobiłem o wiele większe proporcje nie adekwatne do rozmiaru blach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest naprawdę cieniutkie jakieś 3 mm. Co prawda nie mierzyłam go na wysokość, tylko do wielkości blaszek :)

      Usuń
  9. uwielbiam rukolę na pizzy...:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sądzę, że śmiało mogłabyś zmienić tytuł tego przepisu na: najlepsze. Bo faktycznie jest świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się :) To ciasto ma jedną i drugą zalete :))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy