Ale uwaga! Musicie być zwolennikami cieniutkiego ciasta, lekko chrupiącego (nie tak do połamania zębów) i dokładnie takiego, jakie Włosi lubią najbardziej (a przynajmniej z założenia Włosi nie uznają grubej drożdżowej bułki, która tak dobrze przyjęła się u nas).
Dla mnie to ciasto to aktualny hit tego roku :) !!!
Wypróbujcie koniecznie, jeśli lubicie ten rodzaj pizzy :)
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Ja zmodyfikowałam przepis, do ilości jednego opakowania drożdży instant (7g). Wystarczyło na dwie całkiem spore blaszki cienkiego ciasta.
SKŁADNIKI:
(na dwie pizze ok. 20x30 cm)
- 350 g mąki pszennej
- opakowanie (7 g) suchych drożdży instant
- łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki cukru
- 210 g ciepłej wody (niepełna szklanka)
- oliwa (do wysmarowania blachy)
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier i zalać ciepłą wodą. Wszystkie składniki wymieszać krótko do połączenia za pomocą drewnianej łyżki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po dwóch godzinach.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę lub blat, zeskrobując resztki pozostałe w misce. Uformować kulę (ciasto jest dosyć rzadkie, ale nie stanowi problemu jego formowanie). Kulę ciasta podzielić na dwie części, odsunąć je od siebie na ok. 10 cm i przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić na kolejne 30 minut.
Po 30 minutach.
Każdą z kul rozwałkować (lub rozciągnąć) do wielkości blaszki, na której pizza będzie się piekła. Ja blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia ale możecie ją także posmarować oliwą. Ciasto posmarować sosem pomidorowym (na przykład z tego przepisu) , dodać ulubione składniki. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 250 st. C. (ja swoją pizzę piekłam krócej, około 25 minut, ale mój piekarnik bardzo mocno grzeje na najwyższej temp.).
Smacznego!
Ciekawy przepis! Lubie pizzę na cienkim spodzie :) Ja swojego ciasta nie zostawiam w ogóle do wyrośnięcia, wykładam go, rozciągam ręką, kładę dodatki i do piekarnika :) W składnikach podałaś oliwę a potem w opisie ją pominęłaś. Ile się jej daje? 2-3 łyżki?
OdpowiedzUsuńOliwa jest tylko do posmarowania blachy. Ja ją pominęłam bo piekłam na papierze do pieczenia. Dziękuję za czujność, już poprawiam ;)
UsuńMożna zrobić z mąką pszenną pełnoziarnista, bądź owsianą?
OdpowiedzUsuńMyślę, że mieszając zwykłą mąkę pszenną z pełnoziarnistą (np. 250 g zwykłej i 100 g pełnoziarnistej) nie powinno zaszkodzić. Podobnie z owsianą. Nie powinno to stanowić problemu, ale sama nie próbowałam, więc pewności, że wyjdzie nie daję. Na pewno nie próbowałabym z samej pełnoziarnistej lub owsianej. Jeśli spróbujesz, koniecznie daj znać jak wyszło :) Pozdrawiam!
Usuńz suszonych drożdży nie próbowałam robić ciasta an pizzę:)
OdpowiedzUsuńOczywiście można w tym przepisie użyć świeżych (7 g suszonych = 25 g świeżych drożdży), ale suszone mają ten plus, że zawsze można je mieć pod ręką i przechowywać bardzo długo. Dzięki temu przygotowań ciasta na pizzę, nie trzeba planować ;)
UsuńOgólnie też wolę świeże drożdże, ale w pizzy na cienkim spodzie suszone dobrze się sprawdzają.
OdpowiedzUsuńTo prawda! Ciasto aż tak na nich nie rośnie i przez to jest przepyszne :)
Usuńu mnie dzisiaj najłatwiejszy chleb :P również nie przepadam za grubym spodem do pizzy (mama taki robiła). chociaż nie można mu odmówić domowego uroku ;) szkoda, że po jednym kawałku niemiłosiernie zapycha. mój narzeczony ostatnio zrobił pizzę na kolację i była po prostu pysznaaaa <3 z podwójnym serem i podwójnym salami, więc niezbyt dietetycznie :)
OdpowiedzUsuńKasia, z jakiego przepisu ?? :) mmm pizza musiała być przepyszna!!
UsuńJa z czasem nabrałam wprawy z pałeczkami :) Nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać ;D
OdpowiedzUsuńA takiego sposobu na ciasto na pizze nie znałam :)
Ja też będę ćwiczyć ;) Ściskam!
UsuńOk, plan jest taki - jeśli uda mi się zarobić ciasto między wyrywaniem a wierceniem, po czym upiec pizze po pracy, to rzeczywiście będzie to najłatwiejszy i najszybszy przepis :)
OdpowiedzUsuńWyrywanie i wiercenie brzmi strasznie!! Boli?? Mam nadzieje, że się udało :))
UsuńWyrywanie i wiercenie czy pizza ? :P Pizza się udała jak najbardziej. Już nawet 2 razy :) Bardzo fajnie się też sprawdza na kamieniu, tylko wtedy piekę ją około 5-7 min w 290 stopniach ;)
UsuńTeż bym chciała taki kamień ale podobno jest mega ciężki i najpierw muszę porządnie przypakować :D Wyrywanie i wiercenie czy boli?? ;)
UsuńNic nie boli ;) Fakt, kamień jest ciężki, ale warto się pomęczyć :)
UsuńJaka grubość tego ciasta które mam rozciągnąć na blasze? Zrobiłem o wiele większe proporcje nie adekwatne do rozmiaru blach.
OdpowiedzUsuńCiasto jest naprawdę cieniutkie jakieś 3 mm. Co prawda nie mierzyłam go na wysokość, tylko do wielkości blaszek :)
Usuńuwielbiam rukolę na pizzy...:)
OdpowiedzUsuńSądzę, że śmiało mogłabyś zmienić tytuł tego przepisu na: najlepsze. Bo faktycznie jest świetne :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) To ciasto ma jedną i drugą zalete :))
UsuńCiekawy przepis. Szukałam właśnie czegoś takiego na cienkie ciasto :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuń